ZIUA EGALĂ CU NOAPTEA: În fiecare an în data de 21 martie are loc echinocțiul de primăvară

ZIUA EGALĂ CU NOAPTEA: În fiecare an în data de 21 martie are loc echinocțiul de primăvară

 În fiecare an în data de 21 martie are loc echinocțiul de primăvară, eveniment care marchează creșterea duratei unei zile. Aceste fenomen se formează când Pământul este cel mai aproape de Soare, iar din această dată durata zilei este în continuă creștere, în vreme ce durata nopții va scădea.

Deși se consideră că echinocțiul de primăvară are loc în data de 21 martie, acesta se formează în fiecare an la o dată diferită deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Echinocțiul de primăvara din acest an a avut loc ieri, la ora 6 si jumatate.
„Suntem obișnuiți ca în data de 21 martie să fie echinocțiul, însă în 2016 a avut loc cu o zi mai devreme, momentul precis al echincțoiului de primăvară a avut loc ieri dimineață, 20 martie la ora 6:31, ora României. Această dată va fi tot mai frecventă în secolul XXI, pentru că datorită calendarului pe care îl folosim echinocțiile și anotimpurile tind să se întâmple tot mai devereme”, a arătat Sorin Hotea, coordonator astroclub SARM Sighet.
Specialiștii consideră că anul acesta am avut parte de cel mai timpuriu echincțiu de până acum. Începând de astzăi ziua va fi mai lungă decât noaptea până la solstițiul de vară.
„Principala schimbare pe care o simțim va fi ziua mai lungă decât noaptea. Practic azi soarele a răsărit exact la punctul cardinal est și va apune la vest, ziua fiind aproximativ egală cu noaptea, însă ziua contină să crească până la solstițiul de vară care are loc în data de 21 iunie. De atunci ziua va începe să scadă și ne îndreptăm spre iarnă”, a mai adăugat Sorin Hotea, coordonatorul astroclubului SARM Sighet.
La sfârșitul săptămânii vitoare se trece la ora de vară, ceasurile fiind date înainte cu o oră. Acest eveniment are loc în fiecare an în ultima duminică din luna martie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.