Vremea va fi apropiată de normalul termic al acestei perioade

Vremea va fi apropiată de normalul termic al acestei perioade

 Vremea s-a încălzit faţă de intervalul precedent. Cerul a fost senin în prima parte a zilei. După amiaza s-a înnorat treptat, fiind noros noaptea. În zona montană a nins slab în cursul nopţii trecute Vântul a suflat slab, la moderat. Stratul de zăpadă măsura, aseară,  75 cm la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 6 grade Celsius şi 9 grade Celsius.                        
                         Circulaţia rutieră este asigurată şi se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ.
                        Precipitaţii sub formă de ninsoarea au căzut noaptea trecută şi în această dimineaţă, în zona montană. Conducătorii care se deplasează pe sectoarele de drumuri naţionale întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 2 cm pe carosabilul DN18, la Petrova, respectiv în Pasul Prislop (între km 154 şi km 180). Celelalte sectoare de drumuri naţionale au partea carosabilă curată şi umedă.   Cerul este acoperit. Precipitaţii sub formă de ploaie cad în Baia Mare, iar pe celelalte sectoare de drumuri naţionale ninge slab. Vizibilitatea este bună în trafic. Vântul suflă slab.  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin, pe timp de iarnă, sectoarele de drumuri naţionale au acţionat cu 13 utilaje, cu lamă, pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 80 tone de material antiderapant pentru a preveni şi combate poleiul. 
                     A nins ieri dimineaţă în zona limitrofă localităţilor Cavnic, Ocna Şugatag, Bârsana, Văleni, Călineşti şi Budeşti. Stratul de zăpadă proaspăt depus măsura până la 2 cm. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea DJ184, DJ109F şi DJ185 au acţionat şi răspândit 15 tone de material antiderapant pentru combaterea acestuia. Majoritatea sectoarelor celor trei drumuri judeţene au carosabilul umed, însă sunt şi porţiuni, în zona de deal şi de munte a acestor drumuri judeţene pe care se găseşte un strat de zăpadă frământată cu grosimea cuprinsă între 1-2 cm. Se acţionează în continuare cu utilaje cu lamă pentru curăţirea părţii carosabile. Vizibilitatea este bună în trafic. Ninge slab la Cavnic.
                   Precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă), dar şi sub formă de ninsoarea au căzut noaptea trecută şi în această dimineaţă pe celelalte sectoare de drumuri judeţene.  Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea acestora au acţionat cu 13 utilaje pentru curăţirea stratului de zăpadă proaspăt depus pe carosabil. Au  fost utilizate 65 tone de material antiderapant pentru prevenirea şi combaterea poleiului.  Circulaţia rutieră pe aceste sectoare este asigurată şi se desfăşoară în condiţii de iarnă. Carosabilul majorităţii sectoarelor de drumuri judeţene este curat, dar umed. Pe sectoarele de drumuri judeţene sunt porţiuni în care pe partea carosabilă există un de zăpadă fământată cu grosimea de până la 1 cm.
                   Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.     
                                      Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -4 grade Celsius la Iezer; -3 la Borşa grade Celsius; -2 grade Celsius la Petrova; -1 grade Celsius la Cavnic; 0 grade Celsius în Pasul Gutâi, la Fereşti, Leordina şi Târgu Lăpuş;  1 grad Celsius la Sighetu Marmaţiei Vişeu de Sus, Ocna Şugatag, Dragomireşti Călineşti, Văleni, Bârsana, Copalnic şi Săpânţa; 2 grade Celsius Baia Mare, Ardusat şi Seini.        
                    Vremea va fi apropiată de normalul termic al acestei perioade.  Cerul va fi variabil, temporar noros ziua, când local vor cădea precipitaţii slabe mixte, predominant sub formă de ploaie. La munte va ninge. Vântul va sufla în general slab, la moderat cu unele intensificări temporare.  În zona montană înaltă va sufla tare, viscolind ninsoarea şi spulberând ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 grade Celsius  şi  7 grade Celsius, iar cele minime între -5 grade Celsius şi -1 grad Celsius. Izolat  se va semnala ceaţă. Termometrele indică: -5 grade Celsius la Iezer; -2 grade Celsius la Borşa; -1 grad Celsius la Cavnic, Ocna Şugatag, Petrova, Leordina şi Fereşti; 0 grade Celsius Târgu Lăpuş, Sighetu Marmaţiei, în Pasul Gutâi la  Vişeu de Sus şi Dragomireşti; 1 grad Celsius la  Copalnic, Baia Mare, Seini, Ardusat, Călineşti, Văleni, Bârsana şi Săpânţa. Indicele de răcire are valoarea de -15 unităţi la Iezer.
                    Cursa aeriană de pasageri a decolat, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare, fără întârziere. Angajaţii aeroportului nu au fost nevoiţi să efectueze lucrări de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor. Pista aeroportului este umedă şi curată. Vizibilitatea este bună în zonă. Cerul este acoperit. Temperatura aerului indică valoarea de 1 grade Celsius.                     
                                      Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au uşor variabile, influenţate de formaţiunile de gheaţă prezente. Pe râul Vaser, la confluenţa cu Valea Scradei, membrii ai Comitetului local pentru situaţii de urgenţă şi perosnal din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor au intervenit cu utilaje pentru spargerea gheţii, depozitarea acesteia pe mal. De asemenea, s-au efectuat lucrări de realizare a unui canal (şenal) în albia râului Vaser care să asigure scurgerea apei fără blocarea cursului de formaţiunile de gheaţă. Se menţin podurile de gheaţă formate pe cursurile râurilor Iza (două poduri de gheaţă) Baicu, Lăpuş, Botiza şi  Suciu. Apa râurilor curge pe sub  podurile de gheaţă, cu excepţia râului Lăpuş, unde curge peste podul de gheaţă. Nu sunt semnalate pericole de inundaţii sau gospodării, respectiv obiective sociale şi economice care să poată fi afectate din cauza podurilor de gheaţă sau a sloiurilor care curg pe râuri. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser Cisla,  Ruscova, Iza, Someş,Sălaj, Cavnic şi Firiza.   Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile Mara, Cavnic şi Firiza. Situaţia podurilor de gheaţă, dar şi a cotelor râurilor este monitorizată de către hidrologi. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 81%. Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor  variabile.  Stratul de zăpadă existent măsoară:  96 cm la Baraj Runcu; 75 cm la Cavnic; 51 cm pe Valea Vaserului; 48 cm în Baia Borşa; 48 cm la Firiza; 47 cm la Luhei; 39 cm în  Leordina şi Ruscova; 38 cm în Poiana Borşa şi Mara; 35 cm la Săcel, Valea Vişeului şi Moisei; 31 cm la Iezer; 28 cm la Târgu Lăpuş şi Vadu Izei; 24 cm la Răzoare şi  Suciu de Jos; 22 cm la Dragomireşti; 13 cm la Sighetu Marmaţiei; 20 cm la Ocna Şugatag; 18 cm în Copalnic; 17 cm în Baia Mare; 12 cm la Strâmtura; 9 cm la  Bicaz; 7 cm la Sălsig şi Ulmeni; 5 cm la Cicârlău.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.