VLAD DURUȘ (USR): ”Cu avocatul poporului „dezertat” în concediu, guvernul PSD-ALDE forțează epurarea întregului DNA”

VLAD DURUȘ (USR): ”Cu avocatul poporului „dezertat” în concediu, guvernul PSD-ALDE forțează epurarea întregului DNA”

Ordonanța de urgență care modifică Legile Justiției, publicată aseară în Monitorul Oficial, blochează activitatea DNA. Ordonanța este mai periculoasă decât OUG 13, prevederile sale fiind mai parșive și cu consecințe mai greu de anticipat. DNA riscă să rămână o structură scriptică, nu una funcțională. Dacă vor fi aplicate prevederile OUG, DNA va rămâne fără procurori. 

Art. II al ordonanței stabilește noi condiții pentru a fi procuror în cadrul DNA – vechime de minimum 10 ani și să fie admiși în urma unui concurs. Nu obiectăm în fața acestor condiții. Ticăloșia, însă, urmează acum: la art. VII al ordonanței se specifică, într-un mod fără precedent, faptul că procurorii DNA, DIICOT și de la PICCJ rămân în funcție doar dacă îndeplinesc noile condiții. Ori, până acum nu au existat aceste condiții, așadar nici un procuror nu poate rămâne în cadrul DNA. Aici este bomba plasată de Tudorel Toader. Guvernul PSD dorește ca această lege să se aplice retroactiv, lucru inadmisibil și cu efecte, iată, catastrofale – epurarea tuturor procurorilor actuali din DNA.
Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a spus că legea nu se poate aplica decât pentru viitor. Această interpretare, deși corectă în mod evident, nu pare a fi luată în calcul de acest guvern.
Prin aceste prevederi, PSD-ALDE a pulverizat DNA. Sunt norme aberante cu efect retroactiv. Vorbim de încălcarea unui principiu constituțional, cel prevăzut în art. 15 alin. (2), care prevede că „legea dispune numai pentru viitor”. Miza este dosarul Tel-Drum. Procurorul de caz are puțin peste 8 ani vechime. OUG îl face incompatibil. Dosarul trebuie reluat de la zero de un procuror pe care-l va numi conducerea DNA. Spre exemplu, dacă procurorul Adina Florea, propusă de ministrul Tudorel Toader, ajunge șefa DNA, cărui procuror îi va da să instrumenteze dosarul? Cu siguranță unuia care înțelege foarte bine că șeful de partid al tatălui procuroarei Florea este Liviu Dragnea. PSD-ALDE confiscă o țară. Milioane de oamenii cinstiți sunt batjocoriți, umiliți, jigniți de trinomul Dragnea-Tăriceanu-Toader”, a spus deputatul USR, membru în comisia juridică a Camerei Deputaților, Vlad Emanuel Duruș.
Instituția care poate ataca la Curtea Constituțională această mișelească ordonanță este Avocatul Poporului. USR a încercat azi să-l determine, cu argumente, pe Victor Ciorbea să facă acest lucru. Avocatul poporului era „dezertat” din instituție în concediu, fără să-și delege atribuțiile. Astfel de episoade care pică la fix, nu te lasă să crezi în coincidențe. Prețul unui concediu luat la timp de Ciorbea îl plătesc românii, lunar, în urma votului dat luni în Senat de majoritatea PSD-ALDE. Aceștia au decis că avocatul poporului poate cumula indemnizația cu pensia special. Astfel, Victor Ciorbea va încasa lunar 36.000 de lei.
Biroul comunicare,
Cabinet parlamentar Deputat Vlad Emanuel Duruș
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.