Vlad Duruș (USR): Bădălău se contrazice singur! Ministrul Economiei vinde iluzii pe tema redeschiderii mineritului

În urmă cu câteva săptămâni, ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, anunța intenția ministerului de a redeschide unele perimetre miniere din zona Maramureș. Acesta vorbea și de existența a trei licențe de exploatare: „Mai am Remin Baia Mare, trei perimetre la care am licenţa, studii de fezabilitate, aur, argint, plumb etc. Acelaşi lucru: investiţie minimă, peste un miliard jumătate”(citat AGERPRES).

Perspectivele optimiste oferite de ministru sunt doar exerciții de imagine și speranță deșartă pentru câteva mii de mineri care și-au imaginat, după vorbele lui Bădălău, că vor mai intra vreodată în șut. O recunoaște inclusiv ministrul Economiei, obligat să răspundă (foto jos) la o interpelare formulată pe subiect de deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș. După ce a enumerat cele trei exploatări miniere pentru care există demult licență de exploatare, Șuior, Cavnic și Baia Sprie, ministrul a recunoscut că este o pălărie prea mare pentru stat. „Costurile redeschiderii depind de planul investițional și de capacitatea financiară a potențialilor investitori, având în vedere faptul că Remin SA Baia Mare nu poate susține financiar această activitate”. Suma estimată pentru redeschiderea perimetrelor ar fi de 179 de milioane de lei.

„Statul român vorbește despre cât de profitabilă ar fi redeschiderea, dar nu este în stare să aloce niciun leu de la buget. Ori ministrul este un slab om de afaceri, care nu miroase <<câștigul>> promis chiar de el, ori PSD dă speranțe deșarte, transferând responsabilitatea pe un privat. Nu cred în șansa unui minerit de subteran în fostele exploatări. Azi nimeni nu știe care este situația în galerii. Din subteran s-a furat tot, puțurile și galeriile sunt inundate, aerajul este nefuncțional. Ar trebui să vorbim cu mai multă responsabilitate pe o astfel de temă. Cui să ceri responsabilitate când ministerul, prin Compania Remin, nu este în stare să-și pună în siguranță clădirea Centralei Minelor?! Se desprinde tencuiala și cade în capul trecătorilor. Este un pericol public. Sper că nu așteaptă să o repare tot privații”, a spus deputatul Duruș.

Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Duruș

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.