Vizibilitate redusă în Pasul Prislop! Polei pe mai multe sectoare de drumuri judeţene

Vizibilitate redusă în Pasul Prislop!  Polei pe mai multe sectoare de drumuri judeţene

                           Atenţie şoferi!La această oră este vizibilitate redusă pe întreg sectorul DN18, în Pasul Prislop, datorită ninsorii viscolite. Vizibilitatea este redusă sub 80 de metri.  Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă.

Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi cu zăpadă frământată pe carosabil, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ. Vremea fost apropiată de normalul termic al acestei perioade. Cerul a fost senin, variabil şi mai mult noros în cursul nopţii trecute. A nins izolat la munte. Cantitatea maximă de precipitaţii 3 l/mp la Iezer. Vântul a suflat slab, la moderat. La munte a prezentat intensificări de până la 58 km/h, unde a viscolit ninsoarea. La munte a fost prezentă ceaţa care a fost asociată cu depunere de chici ură. Stratul de zăpadă măsura, aseară, 63 cm la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 1 grad Celsius şi 4 grade Celsius.  

                           Zăpadă frământată depusă pe carosabil şi care măsoară până la 1 cm, întâlnesc conducătorii autovehiculelor care se deplasează în Pasul Gutâi. Pe întregul sector al DN18 la Borşa şi Pasul Prislop stratul de zăpadă frământată existent pe carosabil măsoară până la 2 cm. Celelalte sectoare de drumuri naţionale au carosabilul curat, dar umed. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor pe timp de iarnă au acţionat cu 18 autoutilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 120 tone de material antiderapant, inclusiv pentru a preveni formarea poleiului. Ninge acum în Baia Mare, în Pasul Gutâi, la Borşa, în Pasul Prislop şi pe Dealul Huta-Certeze.
                        Brazi prăbuşiţi sub greutatea zăpezii pe DJ109F
                        Pe carosabilul DJ184 şi DJ109F la Cavnic se găseşte zăpadă frământată care măsoară până la 1 cm. Pe DJ109F, în vârful dealului (tronsonul drumului judeţean după pârtiile de schi) s-au prăbuşit, în această dimineaţă, sub greutatea zăpezii apoase, doi brazi. Traficul rutier era redus la primele ore ale dimineţii. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie şi angajaţii societăţii care asigură întreţinerea celor trei drumuri judeţene. Agenţii de poliţie au dirijat circulaţia rutieră şi au asigurat intervenţia utilajelor care au împins pe marginea drumului cei doi brazi. Angajaţii societăţii au tăiat, cu drujba, cei doi brazi după care au curăţat acostamentul drumului de resturile de material lemnos rezultate după tăiere. A nins încă din noaptea trecută pe cele două sectoare de drumuri (DJ184 şi DJ109F).   S-a intervenit şi acţionat  cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe  carosabil, dar şi pentru lărgirea celor două  drumuri şi a permite desfăşurarea traficului rutier, având în vedere că sunt condiţii meteorologice favorabile pentru practicarea sporturilor de iarnă. Carosabilul DJ185, Călineşti-Bârsana este curat, dar umed. Angajaţii au intervenit cu material antiderapant pentru combaterea acestuia. Au fost răspândite pe cele trei drumuri judeţene 35 tone de material antiderapant.  Ninge acum la Cavnic. Intensificările temporare ale vântului viscoleşte şi aduce zăpada de pe câmp, pe carosabil DJ109F, pe tronsonul spre localitatea Budeşti.
                    Temperaturile scăzute şi curenţii de aer rece au favorizat, noaptea trecută şi în această dimineaţă, formarea poleiului pe mai multe drumuri judeţene din administrarea societăţii de drumuri şi poduri. De asemenea, în pe drumurile judeţene din partea de nord a judeţului a nins. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu 14 utilaje cu lamă pentru curăţarea zăpezii  depuse pe carosabil  şi au fost utilizate 204 tone de material antiderapant pentru prevenirea şi combaterea poleiului. La această oră sunt  sectoare de drumuri judeţene, aflate în administrarea societăţii, care au carosabil curat şi umed, dar şi tronsoane pe care carosabilul este acoperit cu un strat de zăpadă frământată, ce are grosimea cuprinsă între 1-2 cm. 
                     Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.        
                   METEO 
                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -11 grade Celsius la Iezer; -7 grade Celsius la Petrova şi Cavnic;  -5 grade Celsius la Borşa, Târgu Lăpuş, Fereşti, Copalnic, Cavnic şi Pasul Gutâi; -4 grade Celsius la Ocna Şugatag, Călineşti, Văleni, Leordina şi Dragomireşti; -3 grade Celsius la Vişeu de Sus şi Baia Mare; -2 grade Celsius în Sighetu Marmaţiei, Săpânţa şi Ardusat.
                        Vremea rămâne astăzi apropiată termic de normalul acestei perioade. Cerul va fi temporar noros. Pe arii relativ extinse vor cădea precipitaţii sub formă de ninsoare. În zonele joase precipitaţiile vor fi mixte. Vor fi condiţii meteorologice favorabile formării poleiului.  Vântul va sufla în general slab, la moderat, cu unele intensificări locale în cursul zilei. În zona înaltă de munte rafalele de vânt vor fi puternice şi vor viscoli ninsoarea. Cantităţile de apă pot depăşi izolat 10 l/mp. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 grad Celsius  şi  2 grade Celsius, iar cele minime între -4 grade Celsius şi -1 grad Celsius. În zonele joase, izolat, se va semnala ceaţă. Aceata va fi asociată cu depunere de chiciură Termometrele indică acum: -9 grade Celsius la Iezer; -5 grade Celsius la Cavnic; -4 grade Celsius la Borşa, Târgu Lăpuş, în Pasul Gutâi, la Copalnic, Fereşti, Petrova, Dragomireşti, Călineşti şi Văleni; -2 grade Celsius în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Ocna Şugatag, Călineşti, Leordina, Săpânţa şi Ardusat.  
                    HIDRO 
                        Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în uşor variabile. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser, Ruscova, Sălaj, Lăpuş, Suciu, Cavnic, Firiza şi Cosău. Curge zăpadă îngheţată pe râurile Ruscova şi Suciu.  Se menţine podul de gheaţă format pe râul Iza. Apa râului curge pe sub podul de gheaţă. Temperaturile scăzute din noaptea trecută au favorizat, având în vedere şi cotele scăzute, formarea de poduri de gheaţă pe râurile Cavnic, Botiza şi Mara. Apa curge pe sub podurile de gheaţă.  Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 86%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile. Stratul de zăpadă existent măsoară: 62 cm la Cavnic; 52 cm la Luhei şi Iezer; 40 cm la  Firiza şi pe Valea Vaserului; 34 cm în Baia Borşa; 32 cm la Şuior, Izvoare şi Poienile de Sub Munte; 30 cm la Moisei şi Blidari; 27 cm în Poiana Borşa; 26 cm la Ruscova şi Bistra; 25 cm în Leordina; 19 cm la Răzoare; 17 cm la Suciu de Jos;  15 cm la Săcel şi Sighetu Marmaţiei;  14 cm la Târgu Lăpuş şi Vadu Izei;  10 cm la Copalnic şi Dragomireşti; 9 cm în Baia Mare şi la Şieu; 7 cm la Strâmtura; 6 cm la Mara, Bicaz, Ulmeni şi Sălsig; 5 cm la Ocna Şugatag şi Lăpuşel.                  
 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.