Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasurile Prislop, Gutâi şi Petrova!

Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasurile Prislop, Gutâi şi Petrova!

Atenţie şoferi! La caeastă oră este semnalată ceaţă densă pe DN18, în Pasul Prislop (între km 160 şi km  175).Vizibilitatea este redusă sub 50 de metri. Ceaţa este prezentă pe DN18, în Pasul Gutâi (între km  15 şi km 35) şi pe un tronson al DN 18 la Petrova. Aici vizibilitatea este redusă sub 100 de metri.

                      Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu ceaţă şi carosabil umed sau pe care se găseşte depus un strat de zăpadă, la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Nu bruscaţi comenzile şi volanul autovehiculului, iar pentru frânare este recomandată frâna de motor. 
                    Vremea a fost caldă. Cerul a fost mai mult noros. A plouat îndeosebi în cursul zilei. Cantitatea maximă de apă înregistrată a avut valoarea de 2,1 l/mp, la Firiza. Vântul a suflat slab, la moderat, prezentând intensificări de până la 58 km/h în zona montană înaltă (la Iezer). Stratul de zăpadă măsura la munte până la 20 cm, la Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 2 şi 4 grade Celsius.
                    A nins, în această dimineaţă, pe DN 18, în Pasul Prislop. Pe carosabilul drumului naţional se găseşte depus un strat de zăpadă frământată (între km 165 şi km 180) care măsoară până la 1 cm.  Carosabilul celorllate sectoare de drumuri naţionale din judeţ este umed. Angajaţii societăţilor care întreţin viabilitatea, pe timp de iarnă, au acţionat cu două utilaje şi au împrăştiat 24 tone de material antiderapant, pe DN 28, în Pasul Prislop pentru a curăţa carosabilul de ninsoare şi a preveni formarea poleiului.                   
                     Temperaturile pozitive (2 grade Celsius) au contribuit la topirea zăpezii de pe acoperişul gospodăriilor amplasate pe marginea DJ184.  Zăpada s-a părbuşit pe carosabilul drumului judeţean, dar şi trotuar. Angajaţi societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea pe timp de iarnă au intervenit cu utilaje pentru a degaja zăpada de pe carosabil, dar şi manual pentru a curăţa trotuarele. Pe acostamentul DJ 184 şi DJ 109F stratul de zăpadă măsoară între 15-30 cm.
                      Pe parcursul nopţii temperatura scăzută din zona localităţilor Băiuţ şi Târgu Lăpuş, dar şi umiditatea râului au favorizat formarea poleiului pe sectoare al DJ 109F, Târgu Lăpuş-Băiuţ. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au acţionat cu un utilaj cu lamă şi au împrăştiat patru tone de material antiderapant pentru combaterea acestuia. Celelalte sectoare de drumuri judeţene au carosabilul curat, dar umed.                 
                     Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.   
                   METEO 
                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  – 3 grade Celsius la Iezer; 0 grade Celsius la Borşa; 1 grad Celsius în Pasul Gutâi, la Petrova, Târgu Lăpuş şi Copalnic;  2 grade Celsius la Vişeu de Sus, Leordina, Dragomireşti, Ocna Şugatag, Sighetu Marmaţiei, Fereşti şi Ardusat; 3 grade Celsius în Baia Mare şi la Săpânţa.
                   Vremea se va menţine şi astăzi, conform prognozei meteorologice, caldă. Cerul va prezenta înnorări temporare şi pe arii relativ extinse, îndeosebi în cursul după amiezii şi al nopţii vor cădea precipitaţii slabe sub formă de ploaie şi lapoviţă.  La munte vor predomina ninsorile. Vântul va sufla slab, la moderat, cu intensificări în zona montană. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3  şi 6 grade Celsius, iar cele minime între -1 grad Celsius  şi 2 grade Celsius. Termometrele indică acum: -1 grad Celsius la Iezer;  0 grade Celsius la Borşa şi Cavnic; 1 grad Celsius în Pasul Gutâi, la Târgu Lăpuş şi Copalnic; 2 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Ocna Şugatag,  Vişeu de Sus, Dragomireşti, Petrova, Leordina şi Fereşti; 4 grade Celsius în Baia Mare,                  
                    HIDRO
                Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 88%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile. Stratul de zăpadă are grosimea:16 cm la Barajul Runcu şi la Cavnic; 5 cm la  Luhei; 3 cm pe Valea Vaserului şi la Baia Borşa; 2 cm în Poiana Borşa. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.