Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop! Zăpadă frământată pe majoritate sectoarelor de drumuri publice din judeţ!

Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop!   Zăpadă frământată pe majoritate sectoarelor de drumuri publice din judeţ!

 Atenţie şoferi!La această oră este semnalată ceaţă în Pasul Prislop (între km 165 şi 175) Vizibilitatea este redusă în trafic sub 80 de metri. Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă.          
                     Vremea a fost rece. Cerul a fost mai mult noros. A nins pe arii extinse. Cantitatea maximă de precipitaţii 1,2 l/mp la Iezer. Vântul a suflat slab, la moderat, cu intensificări în zona montană înaltă de până la 65 km/h, la Iezer. Vântul a prezentat intensificări locale şi în zonele de deal, unde a spulberat zăpada. Stratul de zăpadă măsura, ieri, 56 cm la Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -3 grade Celsius şi -7 grade Celsius.
                         A nins de aseară în judeţ. Zăpadă frământată depusă pe carosabil şi care măsoară până la 1 cm, întâlnesc conducătorii autovehiculelor care se deplasează pe următoarele sectoare de drumuri naţionale: E58, Baia Mare-Seini;  întreg sectorul DN18, Pasul Gutâi; pe DN18 la Sighetu Marmaţiei, Petrova, Vişeu de Sus şi Borşa; pe DN19;  pe DN17C şi DN18B Baia Mare-Târgu Lăpuş. Carosabilul DN18, în Pasul Prislop, este acoperit de un strat de zăpadă frământată până la 2 cm. Carosabilul DN1C Baia Mare-Mesteacăn este curat, dar umed  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor pe timp de iarnă au acţionat cu 27 autoutilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 331 tone de material antiderapant. Cerul este acoperit şi ninge la această oră pe majoritatea sectoarelor de drumuri naţionale din judeţ.
                        Precipitaţii sub formă de zăpadă au căzut şi în zona localităţilor Cavnic, Budeşti, Ocna Şugatagm Călineşti, Văleni şi Bârsana. Stratul de zăpadă proaspăr depus în afara carosabilului măsoară până la 10 cm.  Angajaţii societăţii care întreţine pe perioada de iarnă cele trei drumuri judeţene au acţionat cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe  carosabil şi lărgirea  drumurilor.  Au fost răspândite 104 tone de material antiderapant. Pe carosabilul celor trei drumuri judeţene (DJ184; DJ109F şi DJ185) pot fi întâlnite pâlcuri de zăpadă spulberate de intensificările de vânt de pe acostament care măsoară până la 1 cm. Ninge abundent în pe DJ185 la Văleni şi Bârsana. Precipitaţii sub formă de ninsoare cad şi pe DJ184 (Cavnic, zona montană) şi DJ109F(de la intersecţia Pasul Roata şi până în zona limitrofă a localităţii Budeşti).
                    A nins în cursul zilei şi pe celelalte sectoare de drumuri judeţene. Stratul de zăapdă prospăt depus măsura 3 şi 15 cm . Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu 35 utilaje cu lamă pentru curăţarea zăpezii  frământate depuse pe carosabil  şi au fost utilizate 495 tone de material antiderapant pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Pe  sectoarele de drumuri judeţene, carosabilul alternează de la sectoare curate, la sectoare pe care se găseşte zăpadă frământată cu grosimea cuprinsă între 1-2 cm. 
                     Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.        
                                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -10 grade Celsius la Iezer şi Borşa; -8 grade Celsius în Pasul Gutâi, Târgu Lăpuş, Ocna Şugatag şi Cavnic; -7 grade Celsius la Petrova şi Vişeu de Sus; -6 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Leordina, Dragomireşti, Fereşti, Copalnic, Călineşti şi Văleni; -5 grade  în  Baia Mare, Săpânţa şi Ardusat.
                    Vremea va fi în general închisă şi se va încălzi. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii extinse vor cădea predominant precipitaţii sub formă de ninsoare. Izolat cantităţile de apă pot depăşi 10 l/mp. Noaptea, pe arii restrânse vor fi semnalate ninsori slabe. Vântul va sufla în general slab, la moderat, însă va prezenta şi intensificări locale. În zona înaltă de munte rafalele de vânt vor viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 grade Celsius  şi  2 grade Celsius, iar cele minime între -4 grade Celsius şi 0 grade Celsius. În zonele joase, izolat, se va semnala ceaţa. Termometrele indică acum: -10 grade Celsius la Iezer; -8 grade Celsius la  Borşa, în Pasul Gutâi şi Ocna Şugatag; -7 grade Celsius la Cavnic, Târgu Lăpuş şi Copalnic; -6 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Petrova Leordina, Vişeu de Sus, Fereşti, Văleni, Călineşti; -4 grade Celsius în Baia Mare  şi Ardusat.                   
                  Stratul de zăpadă existent măsoară: 63 cm la Baraj Runcu; 55 cm la Iezer şi Cavnic; 53 cm la Luhei; 48 cm la  Moisei; 42 cm pe Valea Vaserului; 41 cm în Baia Borşa; 35 cm la Firiza, Şuior, Izvoare şi Poienile de Sub Munte; 31 cm la Bistra; 30 cm la Ruscova;  28 cm la Blidari şi în Poiana Borşa;27 cm la Leordina; 26 cm la Săcel; 20 cm la Răzoare şi Dragomireşti; 19 cm la Copalnic; 18 cm la Sighetu Marmaţiei şi Suciu de Jos; 16 cm Târgu Lăpuş, Şieu şi Vadu Izei;  14 cm în Baia Mare şi la Cicârlău; 9 cm la Strâmtura; 8cm la Mara;  6 cm la Ocna Şugatag; 5 cm la Sălsig; 4 cm la Ulmeni şi Bicaz.
                 Având în vedere situaţia apărută aseară pe DJ182C, Coaş-Copalnic, atragem atenţia conducătorilor autovehciulelor cu tonaj (TIR) să evite deplasarea spre Târgu Lăpuş pe acest sector de drum, care prezintă şi tronsoane îngustate şi să aleagă varianta DN18B Baia Mare- Cărbunari-Copalnic-Târgu Lăpuş.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.