Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop şi pe DJ184 şi Dj109F

Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop şi pe DJ184 şi Dj109F

 Atenţie şoferi! La această oră este semnalată ceaţă pe DN18, în Pasul Prislop, pe DJ184 şi DJ109f, în zona limitrofă localităţilor Dăneşti, Şurdeşti, Cavnic şi Ocna Şugatag.Vizibilitatea este redusă în trafic sub 100 de metri. Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi cu zăpadă frământată pe carosabil, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu ceaţă la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune  
 Vremea a fost apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros. În cursul serii şi al nopţii, îndeosebi pe arii relativ extinse a nins slab.Cantitatea maximă de apă rezultată în urma precipitaţiilor a fost de 3,4 l/mp, la Iezer Vântul a suflat slab, la moderat. În zona montană înaltă a prezentat intensificări de până la 80 km/h, spulberând zăpada. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 5 grade Celsius şi 7 grade Celsius. Stratul de zăpadă măsura, ieri, 56 cm la Firiza.  
          Circulaţia rutieră este asigurată şi se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ.Conducătorii care se deplasează pe sectoarele de drumuri naţionale întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm pe carosabilul DN18, în Pasul Prislop (între km 156 şi km 180). Celelalte sectoare de drumuri naţionale au carosabilul umed. Cerul, pe majoritatea sectoarelor de drumuri naţionale este acoperit. Vântul suflă slab. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin, pe timp de iarnă, sectoarele de drumuri naţionale au acţionat cu 16 utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 139 tone de material antiderapant. 
          A nins aseară şi pe DJ184, DJ109F şi DJ185. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin cele două drumuri judeţene au acţionat cu utilaje şi au utilizat 18 tone de material antiderapant. Pe carosabilul DJ184, în zona montană a oraşului Cavmic şi pe DJ109F, sectorul din zona pârtiilor de schi şi până la canton, se găseşte in strat de zăpadă frământată care măsoară până la 1 cm.                         
         Precipitaţii sub formă de ninsoare, slabe din punct de vedere cantitativ, au căzut şi pe celelalte sectoare de drumuri judeţene.  Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea acestora au acţionat cu 19 utilaje şi au utilizat 144 tone de material antiderapant. Circulaţia rutieră pe aceste sectoare este asigurată şi se desfăşoară în condiţii de iarnă. Carosabilul majorităţii sectoarelor de drumuri judeţene este curat şi umed, însă alternează cu sectoare acoperite cu un strat de zăpadă care măsoară până la 1cm.                          
             Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.    
                  METEO
           Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -6 grade Celsius la Iezer; -4 grade Celsius la Cavnic şi Copalnic; -3 grade Celsius la  Borşa, Petrova  şi în Pasul Gutâi; -2 grad Celsius în Leordina şi Ocna Şugatag; -1 grad Celsius în Baia Mare; 0 grade Celsius  la Sighetu Marmaţiei,  Cavnic, Baia Sprie, Ocna Şugatag, Fereşti, Seini, Călineşti, Văleni, Bârsana,  Ardusat şi Săpânţa.
              Vremea se va menţine şi astăzi apropiată de normalul termic al perioadei în judeţ. Cerul va fi temporar noros şi local vor cădea precipitaţii slabe mixte. La munte va ninge.  Vântul va sufla în general slab, iar în zona montană înaltă va prezenta intensificări. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 grade Celsius  şi  7 grade Celsius, iar cele minime, în creştere faţă de intervalul precedent, între 0 grade Celsius şi 3 grad Celsius. Izolat se va semnala ceaţă.
             Termometrele indică acum: -7 grade Celsius la Iezer; -2 grade Celsius la Borşa, Iezer, Ocna Şugatag, Târgu Lăpuş şi Cavnic; -1 grad Celsius în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Dragomireşti, Leordina şi Fereşti, Ardusat; 0 grade Celsius  la Seini,  Călineşti, Văleni, Bârsana, Săpânţa.                       
              Cursa aeriană de pasageri a decolat, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare, fără întârziere. Angajaţii aeroportului nu au fost nevoiţi să efectueze lucrări de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor. Pista aeroportului este curată. Vizibilitatea este bună în zonă. Aerul este ceţos. Temperatura aerului indică valoarea de 0 grade Celsius.    
                 HIDRO
                     Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Cisla,  Ruscova, Iza, Cosău  Someş, Sălaj, Lăpuş, Săsar şi Firiza. Se menţin podurile de gheaţă formate pe cursurile râurilor Iza (două poduri de gheaţă), Bârsău, Lăpuş, Suciu, Cavnic şi Baicu. Apa râurilor curge pe sub podurile de gheaţă. Nu sunt semnalate pericole de inundaţii sau gospodării, respectiv obiective sociale şi economice care să poată fi afectate de sloiurile de gheaţă.  Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile Vişeu, Vaser, Botiza, Mara, Cavnic şi Firiza.  Situaţia podurilor de gheaţă este monitorizată de către hidrologi. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 80%. Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor rămâne uşor  variabile.  Stratul de zăpadă existent măsoară:   81 cm la Cavnic; 56 cm la Firiza; 53 cm la Blidari; 42 cm în  Leordina; 38 cm la Târgu Lăpuş şi pe Valea Vaserului; 37 cm în Baia Borşa şi Mara; 36 cm la Luhei;  35 cm la Răzoare; 33 cm la Ruscova; 31 cm la Suciu de Jos; 29 cm în Lăpuşel şi Baia Mare; 27 cm la Săcel şi Sighetu Marmaţiei; 26 cm  Poiana Borşa şi Vadu Izei; 25 cm la Bistra; 23 cm la Şieu; 21 cm Ocna Şugatag; 19 cm la Iezer şi Moisei; 18 cm la Ulmeni; 17 cm la Strâmtura; 16 cm la Sălsig.
                              

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.