Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop şi la Cavnic!

Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop şi la Cavnic!

  Atenţie şoferi! La această oră este semnalată ceaţă, pe DN 18, în Pasul Prislop ( între km 165 şi km 175).Vizibilitatea este redusă sub 100 de metri. Şi pe drumul judeţean 109F, din zona pârtiilor de schi şi până la canton este semnalată ceaţă pe anumite tronsoane de drum. Vizibilitatea este redusă, în trafic rutier, şi în aceste zone.  Comitetul Judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zonele cu ceaţă şi carosabil umed, la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Nu bruscaţi comenzile şi volanul autovehiculului, iar pentru frânare este recomandată frâna de motor. 
                 Vremea a fost apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost variabil, senin în zona montană şi mai mult noros în zonele joase. A fulguit, pe arii restrânse, în cursul zilei.  Cantitatea maximă de precipitaţii înregistrată a avut valoarea de 0,6 l/mp, în zona lacului Firiza . Vântul a suflat în general slab, la moderat.  Stratul  de  zăpadă, la munte,  măsura până la 19 cm, la Iezer.
                 Conducătorii autovehiculelor care se deplasează pe sectoarele dre drumuri naţionale întâlnesc carosabil uscat pe DN1C şi E58; parţial umed pe DN18, în Pasul Gutâi; uscat pe DN 18, la Sighetu Marmaţiei; parţial umed pe Dealul Huta-Certeze; uscat pe DN18 la Petrova; umed la Moisei; parţial umed pe DN17C; şi umed pe DN18 la Borşa, în Pasul Prislop şi pe DN18B, Copalnic-Târgu Lăpuş.  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea pe perioada de iarnă au acţionat cu trei utilaje şi au împrăştiat 28 tone de material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului (12 tone pe DN18, în Pasul Gutâi şi 16 de tone pe DN18, în Pasul Prislop).                 
                   Temperaturile scăzute de pe parcursul nopţii (-4 grade Celsius), coroborate cu umiditatea şi curenţii de aer rece au contribuit la formarea poleiului pe DJ184, în zona montană a oraşului Cavnic, a podurilor şi podeţelor, dar şi pe DJ109F, la pârtiile de schi "Roata" şi "Icoana". Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea pe timp de iarnă au acţionat, pe DJ184 şi DJ 109F,  cu utilaje şi au răspândit 11 tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului   Carosabilul acestor drumuri judeţene de pe traseul Cavnic-Bârsana este curat, dar umed.  
                 Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri  au acţionat cu un utilaj şi au împrăştiat trei tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului format pe drumurile judeţene din zona localităţilor Preluca şi Copoalnic. Carosabilul este uscat pe celelalte sectoare de drumuri judeţene.                 
                  Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.   
                   METEO
                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii
:  -4 grade Celsius la Cavnic; -2 grade Celsius la Iezer, Borşa, Văleni şi în Pasul Gutâi; 0 grade Celsius la Văleni; -1 grad Celsius în Pasul Gutâi, la Petrova, Vişeu de Sus, Borşa şi Copalnic; 0 grade Celsius la Petrova şi Vişeu de Sus; 1 grad Celsius la Dragomireşti, Leordina, Târgu Lăpuş, Ocna Şugatag, Copalnic şi Ardusat; 2 grade Celsius în Baia Mare, la Săpânţa şi Fereşti,  şi 3 grade Celsius  la Sighetu Marmaţiei.
                  Vremea va rămâne şi astăzi, conform, prognozei meteorologice, cu valori termice apropiate de normalul termic al perioadei. Pe parcursul zilei cerul va fi variabil la munte şi temporar noros în zonele joase,  unde local se va semnala ceaţă. Aceasta va fi asociată cu burniţă sau fulguială. În cursul nopţii cerul va fi noros şi local va ninge slab. Vântul va sufla slab, la moderat, însă va prezenta intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 şi 4 grade Celsius, iar cele minime între -4 grade Celsius şi 1 grad Celsius. Termometrele indică acum: -2 grade Celsius la Cavnic;  0 grade Celsius la Târgu Lăpuş şi Ocna Şugatag; 1 grad Celsius la Sighetu Marmaţiei;  2 grade Celsius la Iezer, Borşa şi în Baia Mare.
                  Cursa aeriană de pasageri spre Bucureşti a decolat, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare fără întârziere.
                 HIDRO
                Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 88%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile. Stratul de zăpadă are grosimea:  12 cm la Cavnic; 4 cm la  Luhei; 3 cm în  Poiana Borşa şi pe Valea Vaserului;  2 cm la Firiza.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.