Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop!

Vizibilitate redusă de ceaţă în Pasul Prislop!

Atenţie şoferi! La această oră este semnalată ceaţă, pe DN 18, în Pasul Prislop ( între km 160 şi km 180).Vizibilitatea este redusă sub 100 de metri.  Comitetul Judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent.

Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu ceaţă şi carosabil pe care se găseşte depus un strat de zăpadă, la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Nu bruscaţi comenzile şi volanul autovehiculului, iar pentru frânare este recomandată frâna de motor. 

Vremea a fost apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros. În cursul nopţii a nins pe arii extinse. Cantitatea maximă de precipitaţii înregistrată a avut valoarea de 1 l/mp, la Ocna Şugatag. Vântul a suflat slab, la moderat.  Stratul  de  zăpadă, la munte,  măsura până la 20 cm, la Iezer.
Conducătorii auto care se deplasează pe sectoarele de drumuri naţionale din judeţ întâlnesc, la această oră, depus pe carosabil un strat de zăpadă care măsoară până la 1 cm pe DN 18, în Pasul Gutâi (între km 15 şi km 40); pe DN 19, pe Dealul Huta-Certeze; pe DN, în zona limitrofă a localităţii Petrova; pe DN17C, Dealul Ştefăniţei; pe DN18, în Pasul Prislop (între km 160 şi km 180), respectiv pe DN18B Copalnic-Târgu Lăpuş. Carosabilul drumurilor DN1C şi E58 este umed. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea pe perioadă de iarnă au acţionat cu 21 utilaje cu lamă, pentru îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil şi au împrăştiat 168 tone de material antiderapant (46 tone pe DN1C şi E 58; 42 de tone în Pasul Gutâi; 20 de tone pe DN 18 şi DN19; 13 tone pe DN18, la Petrova; nouă tone pe DN17C; 16 tone pe DN18, la Borşa şi în Pasul Gutâi şi 22 tone pe DN18B la Copalnic, Dealul Pietriş şi Târgu Lăpuş).
A nins abundent în cursul nopţii trecute şi pe drumurile judeţene de pe traseul Baia Sprie-Cavnic-Bârsana. Pe carosabilul DJ 184; DJ109F şi DJ185 sunt porţiuni cu zăpadă apoasă. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea pe timp de iarnă au acţionat pe cele trei drumuri judeţene  cu utilaje, cu lamă, pentru a îndepărta zăpadă depusă pe carosabil şi au răspândit 52 tone de material antiderapant. Ninge şi acum, iar utilaje de deszăpezire sunt prezente în trafic şi acţionează pentru curăţarea zăpezii de pe sectoarele de drum. Pe tronsonul cuprins de la pârtiie de schi şi până la canton, stratul de zăpadă existent pe acostamentul drumului DJ109F, măsoară până la 70 cm.
Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri  au acţionat cu 18 utilaje şi au împrăştiat160 tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului format pe drumurile judeţene din zona localităţilor Băiuţ, Groşi, Târgu Lăpuş, Coroieni, Vima, Fereşti, Budeşti, Rozavlea, Săcel, Poienile de Sub Munte, Bogdan Vodă, Izvoare, Şuior, Rus şi Dumbrăviţa. Carosabilul se prezintă umed. 
Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele de drumuri publice din judeţ.         
Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.   
METEO 
Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  – 8 grade Celsius la Iezer; -3 grade Celsius în Pasul Gutâi; -2 grade Celsius la Borşa şi Cavnic; 0 grade Celsius la Petrova, Leordina, Dragomireşti Fereşti şi Ardusat; 1 grad Celsius la în Baia Mare, la Sighetu Marmaţiei, Săpânţa şi Vişeu de Sus;  2 grade Celsius la Copalnic.
Vremea va rămâne şi astăzi, conform, prognozei meteorologice, cu valori termice apropiate de normalul termic al perioadei. Cerul va fi noros şi pe arii relativ extinse va ninge slab.  Vântul va sufla slab, la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 şi 4 grade Celsius, iar cele minime între -6 grade Celsius şi -2 grade Celsius. Termometrele indică acum: -9 grade Celsius la Iezer;  -1 grade Celsius la Borşa, Vişeu de Sus, Leordina, Dragomireşti, Târgu Lăpuş, Cavnic şi Ocna Şugatag; 0 grade Celsius în Baia Mare, la Sighetu Marmaţiei, Săpânţa, Ardusat şi Fereşti.
HIDRO
Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 87%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile. Stratul de zăpadă are grosimea:  17 cm la Cavnic; 10 cm pe Valea Vaserului şi la  Luhei; 7 cm la Ruscova; 5 cm în  Poiana Borşa; 4 cm la Firiza; Leordina, Săcel, Suciu de Jos şi Răzoare; 3 cm la Bistra; 2 cm la Moisei; 1cm în Baia Mare, la Vadu Izei, Ulmeni şi Lăpuşel

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.