Chardonnay, un vin alb care se bucură de o intensă solicitare în comerțul internațional, se numără printre cele mai apreciate vinuri obținute în majoritatea țărilor vitivinicole.
Soiul Chardonnay ar fi originar din regiunea viticolă franceză Bourgogne, dar acest lucru este discutabil, notează André Dominé în volumul ”Wine”. Este drept că există o localitate cu același nume în podgoria Maconnais, situată în sudul regiunii, dar o ipoteză acceptată ar fi aceea că orașul își trage numele de la soiul de struguri și nu invers. Cu toate că viticultorul austriac Ferdinand Regner a identificat o similitudine genetică între acest soi și celelalte cultivate în regiune, nu există dovezi clare cu privire la o afiliere directă între acestea. Este foarte posibil ca soiul Chardonnay să nu fi ajuns în Bourgogne înainte de secolul al XVI-lea, dar un lucru este cert: la mijlocul secolului al XIX-lea, a detronat soiul Aligoté în ceea ce privește suprafața cultivată aici.
Chardonnay este un soi foarte ușor de cultivat, suprafețele ocupate de acesta fiind în continuă creștere. Potrivit autorului Kym Anderson, în cartea ”Which winegrape varieties are grown where? A global empirical picture” (2013), în anul 2010, Chardonnay ocupa o suprafață de 198.793 ha la nivel mondial, deținând poziția a V-a în ierarhia soiurilor cultivate în lume.
Potrivit lui Jancis Robinson și colaboratorii, în volumul ”Wine grapes. A complete guide to 1368 vine varieties, including their origins and flavours” (2012), în Franța, suprafața cultivată cu Chardonnay a crescut de la 7.325 ha în 1958, îndeosebi în regiunile viticole Bourgogne și Champagne, la 44.593 ha în 2009, fiind, în prezent, al doilea cel mai plantat soi pentru vinuri albe, după Ugni Blanc, folosit în principal pentru distilare în vederea obținerii coniacului și armaniacului. Vinurile de Bourgogne își datorează faima, în mare parte, și strugurilor de Chardonnay. Și în regiunea Champagne, aceștia sunt la loc de cinste, ei reprezentând o treime din materia primă folosită pentru obținerea vestitei șampanii.
Fiind un soi foarte ușor adaptabil, Chardonnay dă rezultate foarte bune în aproape toate țările vitivinicole. Din el se obțin vinuri albe de înaltă calitate, fie că este cultivat în regiunile călduroase din sudul Australiei, fie în ținuturile britanice, caracterizate prin veri puțin prielnice. Soiul se adaptează nu doar condițiilor climatice extreme din spectrul viticol, ci și tipurilor diferite de sol, potrivit enciclopediei ”The New Illustrated Guide to Wine”. Este, probabil, cel mai ușor adaptabil soi de struguri pentru vinuri albe, care nu are, însă, o aromă dominantă proprie, dar care poate căpăta o gamă largă de arome, în funcție de regiunea în care este cultivat soiul și de tehnica folosită pentru obținerea vinului.
Lasa un raspuns