Viitorul elevilor picaţi la Bac: chelneri, paznici sau vânzători. Doar 1 din 10 şi-ar găsi job în această vară

Viitorul elevilor picaţi la Bac: chelneri, paznici sau vânzători. Doar 1 din 10 şi-ar găsi job în această vară
Deşi au avut speranţe mari în recorectarea lucrărilor, avand în vedere că peste 80.000 de elevi au depus contestaţii, numărul absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat nu s-a mărit considerabil în urma rezolvării contestaţiilor. Astfel, rata de promovare a rămas sub 50%, iar numărul de elevi care nu au reuşit să treacă „examenul maturităţii” depăşeşte 100.000. Luând în considerare numărul de locuri de muncă vacante din această perioadă, mai puţin de un elev din 10 ar reuşi să se angajeze pe un job fără studii superioare.
În acest an avem de-a face cu un paradox pe piaţa muncii. Dacă în anii anteriori o generaţie întreagă de absolvenţi de facultate nu avea unde să se angajeze pe o piaţa a muncii care nu crea suficiente locuri de muncă pentru câţi absolvenţi ieşeau de pe băncile şcolii, în 2011 situaţia s-a schimbat – este nevoie de joburi pentru absolvenţi de liceu fără diploma de bacalaureat.
Oferta de joburi vacante pe care angajatorii au înregistrat-o în aceasta săptămâna la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) nu depăşeşte 10.000 de locuri de muncă, din care puţin peste 9.000 se adresează absolvenţilor de studii medii sau muncitorilor necalificaţi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.