Video | Vernisajul expoziției de artă plastică ”Tabăra de creație Limpedea”

Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” în colaborare cu Pensiunea Limpedea Baia Sprie (manager ing. Daniel Pop) au organizat vernisajul expoziției de artă plastică „Tabăra de creație Limpedea” – ediția a VII-a. Lucrările de pictură de pe simezele Salonului Artelor pot fi vizitate în perioada 20 septembrie – 1 octombrie 2021.
Au fost prezenți la eveniment majoritatea pictorilor prezenți în tabără, ing. Daniel Pop, organizatorul taberei de pictură și dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, în calitate de gazdă și moderator.
În cuvântul său de deschidere, Teodor Ardelean a făcut o scurtă prezentare interdisciplinară a motivului toamnei în artă, îndeosebi în pictură, muzică și literatură, dându-l drept exemplu pe Alexander Pușkin, care a zugrăvit în poezie culorile toamnei rusești și pe care îl numește cel mai mare poet al toamnei.
Profesorul și pictorul Bertalan Kovács a avut o intervenție doctă și a făcut o expunere pe două planuri: primul afectiv, legat de atmosfera taberei și bucuria împărtășirii cu colegii, iar al doilea, o analiză axiologic-hermeneutică a lucrărilor realizate în cadrul taberei.
„A fost o tabără de creație în plein-air. Colegii mei de tabără au reușit să deschidă o fantă spre lumina din natură. Artistul transformă realitatea și o trece prin filtrul propriei sensibilități”.
O idee apărută în urma dialogului dintre Teodor Ardelean și profesorul Bertalan Kovács este următoarea: memoria umană este iconică, iar un exemplu pentru a înțelege elementele care construiesc miracolul este episodul luptei dintre David și Goliat din Sfânta Scriptură.
Au luat cuvântul și pictorii: George Petrea (Ialoveni, Republica Moldova), Vasile Jurje (Cicârlău), Vasile Ostahi (Chișinău), Nicolae Pop (Apa, jud. Satu Mare), Edina Foriș (Baia Mare).
Profesorul Vasile Leschian s-a vădit impresionat de lumina care transpare din lucrări, de simbolurile folosite și a remarcat discursurile artiștilor, care au venit să completeze mesajul lucrărilor expuse. La final ing. Daniel Pop, mecena și organizatorul taberei, a mulțumit artiștilor plastici pentru prezență și pentru lucrările frumoase realizate, care vor produce o impresie bună publicului vizitator.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.