Video | Vernisajul expoziției ”Bradul – axis mundi-ul lumii tradiționale” la Muzeul Județean de Etnografie

Într-o atmosferă de sărbătoare, a avut loc vernisajul expoziției ”Bradul – axis mundi-ul lumii tradiționale” organizat de Consiliul Județean Maramureș, prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare.

Această expoziție își propune o inițiere a vizitatorului în lumea mitică, magică pe care Bradul a creat-o în jurul său. În cadrul expoziției sunt expuse obiecte ornamentate cu simbolul bradului: blide, ceramică de nuntă dar și funerară, lăzi de zestre cu ”pomul nunții”, cămeși și spăcele brodate cu ”pana bradului”, dar și alte bunuri valoroase care se află în patrimoniul a trei muzee: Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

În deschiderea expoziției au luat cuvântul: doamna Monica Mare, manager al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, conf.univ.dr. Delia Suiogan, Sorin Ilieș, consilier județean, Mihaela Grigorean, sef birou turism cultural al Muzeului Județean Satu Mare, Laura Melinda Tătăran, curator al expoziției și muzeograf la Muzeul Județean Satu Mare.

Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă de poveste, o parte din elevii claselor a X-a și a XI-a de la Colegiului de Arte Baia Mare încântând publicul prezent cu melodii instrumentale din folclor deosebit al județului Maramureș, Robert Bărbos – vioară, Vlad Chira – contrabas, Ianis Rus – braici, George Ciocotișan – braici.

Expoziția poate fi vizitată în Clădirea Pavilionară a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în perioada 02 februarie – 01 martie 2023, de marți până duminică, între orele 09:00 – 16:00.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.