Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a organizat o ședință de lucru în 7 decembrie 2021 în cadrul proiectului GeoSES:” Extinderea sistemului spațial de urgență pentru monitorizarea operațională a geo-proceselor periculoase naturale și create de om în regiunea transfrontalieră HU–SK–RO–UA Ungaria–Slovacia–România–Ucraina’’.
Proiectul este implementat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea Națională din Uzhhorod, Ucraina, Universitatea Pavol Jozef Šafárik (Košice, Slovacia), Universitatea Tehnică și Economică din Budapesta și Autoguvernarea județului Szabolcs-Szatmár-Bereg (Nyíregyháza, Ungaria).
În cadrul proiectului se monitorizează terenurile care fac parte pe toate teritoriile transfrontaliere în zona râului Tisa. Echipa de proiect a Universității Tehnice din Cluj-Napoca are șase locații de interes în Municipiul Sighetu Marmației și Sarasău.
”Prin acest proiect dorim să alcătuim o hartă de risc a unei zone destul de întinse, bineînțeles având doar șase locații în prima fază, noi ulterior dorim să mărim ca să acoperim o zonă cât mai mare, dar deocamdată bugetul și proiectul ne permite să monitorizăm doar aceste locații” – a precizat managerul de proiect Adrian Rădulescu.
Acest proiect vizează crearea posibilităților de a stabili o metodologie mai eficientă decât există în prezent, pentru monitorizarea în general a dezastrelor naturale și a celor produse de om cu particularizare pentru alunecările de teren.
Maramureșul se confruntă cu inundații frecvent, ultimele având loc în iunie 2020 cu efecte asupra unor zone din municipiul Sighetu Marmației.
”Puțini știu că Maramureșul s-a confruntat de sute de ani de cutremure de pământ, cel mai mare a avut magnitudinea de 6,3 cu epicentrul în apropiere de Sighet și de asemenea sunt prezente mai ales la baza dealului Solovan, care străjuiește municipiul Sighetu Marmației, alunecări de teren, noi am inventariat în jur de 119” – a spus Gheorghe Rădulescu, manager executiv în cadrul proiectului GeoSES.
Bugetul a permis echipei să monitorizeze în patru cicluri de urmărire cu tehnologii mixte comparativ pentru a avea rezultate cât mai bune pentru monitorizarea celor șase locații.
”Operațiunile de teren s-au încheiat, iar în cadrul ședinței de lucru s-a stabilit în ceea ce privește prelucrarea datelor și crearea modelelor matematice, a predicțiilor privind evoluția probabilă a acestor fenomene pentru municipiul Sighetu Marmației, pentru a preda la finalul proiectului, care va fi în mai anul viitor, autorităților o nouă strategie pe care o elaborăm cu partenerii noștri din Ungaria, Slovacia și Ucraina în ceea ce privește monitorizarea acestor fenomene” – a mai precizat profesorul emerit Gheorghe Rădulescu.
Lasa un raspuns