Video | Simpozionul „Maramureș – promotor al culturii și identității românești în lume”

Consiliul Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Gazeta de Maramureș, în parteneriat cu Academia de Științe a Republicii Moldova și Academia Română, filiala Cluj, au organizat, în perioada 15-16 septembrie, Simpozionul „Maramureș – promotor al culturii și identității românești în lume” – „Dimensiunea internațională a culturii și științei românești și maramureșene”, în Baia Mare și Sighetu Marmației.

Ținutul Maramureșului are o istorie culturală vastă, care datează de sute de ani și ale cărei elemente le păstrăm și astăzi cu sfințenie, iar noi, maramureșenii, suntem preocupați de dăinuirea în istorie a originilor noastre, pe care vrem să le transmitem generațiilor tinere, care să fie la fel de mândri și de conștienți de identitatea noastră culturală.

De asemenea, a avut loc și lansarea volumului cu același nume, care cuprinde cercetări istorice realizate de-a lungul timpului și scrieri lăsate moștenire de înaintașii noștri. Realizarea acestui volum este coordonată de către domnul Academician Emil Burzo.
Mulțumesc tuturor celor care au studiat, au scris despre istoria Maramureșului și care sunt în continuare preocupați de cultura acestui ținut binecuvântat de Dumnezeu!” – a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Mă bucur că, sub egida a două academii de prestigiu din lume: Academia Română și Academia de Științe a Republicii Moldova, astăzi, aici la Baia Mare, mâine la Sighet, școala, biserica și insti­tuțiile statului și-au dat mâna pentru a promova ce avem noi mai frumos: Maramureșul”, a transmis Mihai Cosmin Pop.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.