Festivitățile de omagiere a Centenarului trecerii în veșnicie a pr. dr. Vasile Lucaciu au început la Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor din Șișești unde, unde a fost organizată o depunere de coroane de flori la mormântul „Leului de la Șișești” după care cei prezenți au participat la o slujba „Te Deum” de comemorare.
Pentru a marca 100 ani de la trecerea în veșnicie a pr. dr. Vasile Lucaciu, Centrul de Cercetari Istorico-Teologice, Giulesti, Maramures, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, a organizat simpozionul „Leul de la Șișești și năzuința Marii Uniri – Un secol de la trecerea în veșnicie a dr. Vasile Lucaciu – Erou al Națiunii Române”, la Aula Magna din cadrul Centrul Universitar Nord din Baia Mare.
Evenimentul a fost prezidat de Anca Hendea în calitate de membru al Comitetului Științific al Centrului de cercetări istorico teologice ale credințelor și cultelor din Maramureș. La simpozion a fost prezentate viața și realizările celui care a fost unul din cei mai mari luptători ai drepturilor și libertăților românilor din Transilvania austro-ungară.
În cadrul acestui eveniment au susținut alocuțiuni: dr. Laurentiu Batin, președintele Centrului de cercetări istorico-teologice ale credințelor și cultelor din Maramureș, Diana Baciuna, secretar de stat, Ministerul Culturii, dr. Anca Hendea, secretar de stat, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, membru al Centrului de cercetări istorico – teologice ale credințelor și cultelor din Maramureș, Rudolf Stauder, prefectul judetului Maramures, Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator de Maramureș, Călin Bota, deputat de Maramureș, pr. dr. George Marius Nicoară, consilier cultural, Episcopia Greco-Catolica Maramures.
Au susținut prezentări despre viața și acțiunile pr. Dr. Vasile Lucaciu: cercetător științific III dr. Mircea Gheorghe Abrudan, Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, cu titlul „Misiunea lui Vasile Lucaciu în SUA”, cercetător științific I dr. Simion Retegan, Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj- Napoca al Academiei Române, cu titlul „Dr. Vasile Lucaciu, preotul martir”, dr. Viorel Rusu, director al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, cu titlul „Colecțiile memoriale „Dr. Vasile Lucaciu” din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș”.
Cei prezenți la eveniment s-au bucurat de două momente artistice cu interpretarea „Doinei lui Lucaciu” si a altor doine și cântece din Maramureș de către interpreta Maria Casandra Hausi și Ansamblul Folcloric Șișești.
Lasa un raspuns