Video | Simpozion dedicat pictorului Aurel Popp și dezvelirea plachetei la fosta casă a acestuia din Baia Sprie

Sâmbătă, 23 iulie, a avut loc simpozionul dedicat pictorului Aurel Popp și dezvelirea plachetei comemorative la fosta casă a pictorului, unde a locuit și a muncit în perioada activității la Baia Sprie.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Orașului Baia Sprie în colaborare cu Asociația Valorile Monte Medio Baia Sprie, Muzeul Județean de Artă Satu Mare și Muzeul Județean de Artă – Centrul Artistic Baia Mare la Casa de Cultură din Baia Sprie.

Arta înseamnă mult pentru Baia Sprie și locuitorii orașului, Școala Băimăreană de Artă a fost strâns legată de orașul de sub Dealul Minei, marii artiști veneau și pictau frumusețile acestor locuri, unii dintre ei au ales să creeze aici, printre care și Aurel Popp. Locuitorii se mândresc cu acest trecut artistic, iar Asociația Valorile Monte Medio prin Hitter Ferenc și conducerea orașului fac tot posibilul ca acest act de cultură creatoare de frumos să fie dus mai departe. Anual se organizează două tabere internaționale de pictură și apar publicații de specialitate precum și recenta enciclopedie abia ieșită de sub tipar, Enciclopedia de Artă Baia Sprie de Hitter Ferenc.
Arta și-a găsit locul în Casa de Cultură, într-o clădire emblematică reabilitată, plină de istorie, fostul Hotel Corona, unde încă de la intrare suntem surprinși de opere de artă, urcând scările ne întâmpină sculpturi în lemn, lucrări în metal și tablouri reprezentative de mărimi generoase iar în sălile de la etaj ne fură privirea galeria de artă.

Seabastian Alin Bîrda, primarul orașului și-a exprimat bucuria pentru simpozion, pentru el înseamnă o recunoaștere la nivelul orașului a meritelor acestui artist, care a creat în Baia Sprie în a cărui operă artistică se regăsește Baia Sprie.

Muzeul Județean de Artă Satu Mare a venit cu o expoziție de fotografii care s-au păstrat în colecția muzeului și care surprind viața artistului la Baia Sprie. În imagini se vede cum toată familia pictorului era la Baia Sprie timp de 7-8 ani, Aici Aurel Popp se întâlnea cu foarte mulți prieteni, pictori veniți de peste tot din lume.
Dr. Felicia Grigorescu, muzeograf la Muzeul de Artă Satu Mare, a venit și cu un exemplar dintr-o lucrare, care se află încă sub tipar. Lucrarea cuprinde partea mai puțin cunoscută al lui Aurel Popp, el este perceput în primul rând ca pictor, dar a fost un artist foarte complex, explică Felicia Grigorescu. Pe lângă că a fost un mare activist, a organizat congrese ale artiștilor, dar și ziariștilor și oamenilor de teatru, este mai puțin cunoscută lucrările sale de arhitectură, monumentele de fond public sau partea de decorațiuni de care s-a ocupat. În continuare Felicia Grigorecu a dat citire articolului ei: Aurel Popp – între două ateliere.

Dr. Nicolae Suciu îl caracterizează pe artistul Aurel Popp ca o personalitate complexă, pe care l-a interesat nu numai pictura, ci și desenul, arhitectura, artele decorative, porțelanul și sculptura.
Nicolae Suciu îl felicită pe domnul Hitter Ferenc pentru evenimentele pe care le organizează și pentru publicațiile de istorie locală și istoria artei pe care le-a publicat în decursul anilor, dar și pentru ultimul volum ieșit de sub tipar, Enciclopedia de Artă Baia Sprie, care după părerea artistului plastic reprezintă blazonul orașului.

Muzeul Județean de Artă- Centrul artistic Baia Mare a adus la Baia Sprie lucrarea artistului Aurel Popp Butinarii, aflat în colecția muzeului din 1960. Dr. Aurel Topan, muzeograf a prezentat acest tablou de dimensiunea 94×74 cm. ”Desenul, compoziția, tușa sunt mizele artistului. Nu vom găsi nici contraste cromatice ferme, nici mari diferențe de valorație. O natură care vibrează la fel ca omul printr-o pastă picturală vivace,” spune Aurel Topan.

Artistul plastic Kovács Bertalan a remarcat la final, că, dacă ar fi ținut simpozionul 2-3 zile tot nu s-ar fi putut epuiza.

După dezvelirea plachetei la fosta casă a marelui pictor Popp Aurel, a fost și un moment artistic, care a amintit publicului prestigioasa fanfară de mineri a orașului, din care azi a rămas doar sunetul unei trompete.

După simpozion, cei 15 artiști plastici, din țară și din Ungaria, prezenți la eveniment și-au îndreptat pașii spre tabăra de pictură organizată de Asociația Valorile Monte Medio. Sâmbătă, 30 iulie va avea loc expoziția de final de tabără la Casa de Cultură.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.