VIDEO: Se constată o creștere a fenomenului muncii fără formă legală, deși amenzile sunt mari

În primele 4 luni a anului au fost controlați un număr de 490 de agenți economici, fiind controlate 684 de deficiențe, abateri de la dispozițiile legislației muncii în materia relațiilor de muncă, fiind aplicate în acest sens, măsuri de a intra în legalitate pentru fiecare deficiență constată, acolo unde a necesitat, au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

Numărul sancțiunilor contravenționale în acest interval de timp, a fost de 165 din care 53 au reprezentat amenzi contravenționale și 112 de sancțiuni sub forma avertismentului.
Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale, în primele 4 luni se ridică la valoarea de 501.000 lei, din care 320.000 lei pentru muncă nedeclarată, muncă fără forme legale, munca la negru. Au fost identificate 16 persoane.

Se constată o creștere a fenomenului muncii fără formă legală, deși amenzile sunt foarte mari, reprezentând 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.
Este fenomenul cel mai grav, care se poate întâlni pe piața muncii, pentru că în primul rând afectează, atât forma de asigurare socială a salariatului, cât și o concurență neloială pe toate palierele în rândul angajaților.
Munca fără forme legale, de cele mai multe ori, se realizează cu acordul părților, însă după un anumit timp, după ce nu se mai înțeleg, vin și reclamă.

ITM recomandă tuturor salariaților să nu accepte munca fără forme legale.
Contractul individual de muncă se încheie anterior începutului activității și produce efecte, chiar din prima zi de lucru. Perioada de probă este parte integrantă a contractului de muncă, nu există perioadă de probă în afara contractului de muncă.

O altă categorie de amenzi, se referă la nerespectarea dispoziției legii privind transmiterea corectă și la termene stabilite de actul normativ a încheierii contractului de muncă, a modificării și a încetării în Registrul de Evidență a Salariaților (REVISAL).

O altă categorie, este nerespectarea repausului săptămânal și a timpului liber din sărbătorile legale, dacă acestea nu se pot recupera în alte zile, angajatorul este obligat să plătească cu un spor de 100%.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.