Video | S-a lansat cartea Participarea românilor din comuna Copalnic-Mănăștur la Primul Război Mondial

La Căminului Cultural din Făurești a avut loc duminică, 10 iulie lansarea cărții Participarea românilor din comuna Copalnic-Mănăștur la Primul Război Mondial (1914-1918), scrisă de autorii Marius Câmpeanu și Alexandru Bucur.

Lucrarea vorbește despre eroismul și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă românii din 10 localități componente ale actualei comune Copalnic-Mănăștur, în Primul Război Mondial și a apărut în anul 2021 la Editura Argonaut din Cluj-Napoca.

La eveniment a fost invitat și deputatul PNL Maramureș Călin Bota. ”Sunt extrem de onorat să mă aflu în fața dumneavoastră vorbind despre munca a doi oameni, care au scos o carte despre trecut, care până la urmă este despre viitor, pentru că oricâte eforturi am face, trebuie să privim cu curaj, cu seriozitate înainte, dar nu o putem face, dacă nu cunoaștem trecutul”, a spus Călin Bota.

Dr. Marius Câmpeanu, unul dintre autorii cărții, a dezvăluit cum a luat naștere cartea. ”La naștere nu ești întrebat despre locul, timpul sau patria din care să faci parte. Pentru fiecare dintre noi locul, orașul sau satul în care te-ai născut devine un loc sacru la un moment dat, mai devreme sau mai târziu simți că trebuie să faci ceva pentru localitatea ta, practic acesta este principalul motiv pentru care am luat hotărârea, împreună cu prietenul meu Alexandru Bucur, să facem cunoscută contribuția românilor din actuala comună Copalnic Mănăștur și satul Fărești în Primul Război Mondial”, a spus Marius Câmpeanu.

Cercetătorul științific al Institutului de Istorie George Barițiu din Cluj, Mircea Gheorghe Abrudan, a intrat în fața publicului din Făurești online. ”Cei doi autori vin cu o lucrare de o parte de istorie locală, dar și de istorie a Transilvaniei ca într-un puzzle, dacă pot să spun așa, o piesă dintr-un puzzle mult mai mare în istoria Transilvaniei,” a spus Mircea Abrudan.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Maramureș prin, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, în parteneriat cu Primăria Copalnic–Mănăștur.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.