Video | Primii pași pentru un viitor muzeu al mineritului în Baia Mare

Mineritul a fost ocupația de baza a locuitorilor din zona Baia Mare încă din cele mai vechi timpuri și una din principalele surse economice. Mărturii scrise despre începuturile mineritului în regiunea minieră Baia Mare sunt cunoscute din anul 1329.

Odată cu închiderea minelor meseria de miner a devenit istorie, iar fără un muzeu care să stea mărturie principalei îndeletniciri a locuitorilor orașului se pierde o parte din istoria acestor locuri. Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” a înțeles nevoia de a avea o bază de pornire și a demarat proiectul ”Lumea celor fără cer” pentru un viitor muzeul al mineritului.

Pentru realizarea proiectului s-au accesat fonduri oferite de către Administrația Fondului Cultural. Muzeul a creat o arhivă cu amintirile celor care au lucrat în această ramură. Mărturiile au fost înregistrate audio-video, iar la ele vor avea acces doar cercetătorii științifici, dar va exista și o arhivă publică informală. Muzeul a pornit acest proiect cu ceea ce a avut la îndemână. Casa Maghiară Teleki a demarat o strângere de fonduri pentru reabilitarea intrării în Mina Dealul Crucii. Chiar dacă sunt pași mărunți, sunt foarte importanți pentru a salva ceea ce încă se poate salva, întrucât cu trecerea timpului nu va mai fi ce salva pentru generațiile următoare și pentru turismul cultural băimărean. Urmăriți mai jos interviul realizat cu muzeograful Sorin Prisăcariu.

Foto: hungaricana.hu, David Lajos

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.