Video | Primăria Rona de Sus a început demersurile pentru reabilitarea acoperișului castelului Apafi

Primăria Rona de Sus a alocat suma de 40.000 lei pentru conservarea acoperișului castelului Apafi din Coștiui. Execuția lucrării va începe curând.

Fiind monument istoric, acoperișul trebuie să fie din același material din care a fost realizat, care nu este de găsit în țară, însă constructorul a găsit modalitatea de a rezolva acest impediment. De asemenea s-au făcut lucrări de reabilitare pe interior și la Căminul cultural din Coștiui. S-au eliminat podelele, care necesitau lucrări de reparații foarte dese, și s-a găsit o soluție durabilă: s-a turnat șapă și s-a pus gresie. De asemenea, s-au înlocuit tencuiala interioară și scena. Clădirea Casei de Cultură este și ea o clădire monument, a fost anexă a castelului și a fost folosită ca sală de arme de vânătoare.

Castelul Apafi a fost construit în secolul XV de către familia Apafi pentru a asigura protecție celor care lucrau în minele de sare în fața unor atacatori. Mai târziu a devenit castel vânătoresc, iar în secolul XVII a fost sediul Cămării de sare. Până acum doi ani acolo a funcționat Școala Coștiui.

Localitatea Coștiui are un potențial turistic impresionant. Pe lângă castelul Apafi, în zonă se regăsesc și alte clădiri istorice monument, cum ar fi biserica romano-catolică, unde se află și singura pictură sacrală al lui Hollósy Simon, biserica greco-catolică Calvaria, cu cele 14 puncte din drumul crucii, fostele băi de sare, statuia Sf. Ioan de Nepomuk, rezervația de larice.

”Concentrația de sare din vechea ocnă din Coștiui este de 98%, mai mare ca la Ocna Șugatag, iar amenajată în scop turistic ar putea deveni la fel de căutată ca Ocna Dej sau Praid” – a explicat Alexa Semeniuc, primarul comunei Rona de Sus.

Sunt impresionante frumusețea și istoria locului. Un loc aflat în drum, la doar câțiva kilometri de Mănăstirea Bârsana, și are ar fi păcat să nu fie inclus în circuitul turistic al Maramureșului istoric.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.