VIDEO: Piața muncii în Maramureș – interviu cu Oana Oșanu, director AJOFM Maramureș

Piața muncii în județ se reechilibrează, din 2022 a revenit oarecum la normal după pandemie, în 2024 se poate vorbi de 13500 de angajatori care depun declarații și au peste 115.000 de angajați, 80% sunt întreprinderi mici și mijlocii, marii angajatori sunt în număr de 20 care au peste 250 de salariați.

Schimbările sunt extrem de dinamice în piața muncii din Maramureș, 40 % din totalul locurilor de muncă este ocupat de industria prelucrătoare, prelucrarea lemnului, prelucrarea cărnii, industria echipamentelor electrice și electronice urmată de comerț, construcții, domeniul ho-re-ca, urmată de piața serviciilor.

A crescut numărul angajaților în industria prelucrătoare, față de anul trecut cu 1000 de salariați. Acest domeniu de activitate se dezvoltă și va exista în continuare o creștere a cererii forței de muncă cum ar fi: operator CNC, specialiști în domeniul auto, ingineri specialiști în electronică, electrotehnică, electromecanică, mecanici auto.

În anul 2023, 11186 de persoane au beneficiat de serviciile AJOFM Maramureș, din care 4500 au fost angajați.

În prima jumătate a anului 2024, la măsuri active au participat peste 1500 de persoane, din care s-au angajat pest 100 de persoane, mai mult de jumătate, în jur de 750 au fost angajați datorită subvențiilor și măsurilor active pe care AJOFM Maramureș a implementat în această perioadă.

În codul COR sunt reglementate meserii noi cum ar fi: barista, degustător de cafea, expert în prăjirea cafelei, specialist în digitalizare, responsabil producție artistică teatru muzical, scafandru de mare adâncime, farmacist primar, manager de cost, specialist mecatronist, alte meserii au fost eliminate ca: telexist, șef vagon poștal.

Pe zona de IT va conta ca și abilitate capacitatea de analiză și sinteză, datorită prezenței inteligenței artificiale în toate industriile.

AJOFM Maramureș trage un semnal de alarmă, competențele digitale sunt extrem de importante la orice nivel, în orice domeniu de activitate.

În primele 6 luni ale anului 2024, locurile de muncă declarate de angajatori au fost cele care pliază pe deficitul de forță de muncă, mai ales în industria prelucrătoare, pe zona de ho-re-ca și construcții. Acest deficite de forță de muncă a fost suplinită de lucrători din Asia. Au crescut cererile pentru lucrători străini și a crescut numărul de angajări. În Maramureș sunt peste 30 de societăți care au solicitat peste 2500 de locuri de muncă pentru străini.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.