Comunitatea maghiară a organizat sâmbătă, 11 martie un pelerinaj la locurile memoriale ale Revoluției din 1848-1849 din Baia Mare. Pelerinajul face parte din manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni din 15 martie.
Prima stație a fost la monumentul lui Lendvay Márton din Parcul Regina Maria. Lendvay Márton actor, regizor maghiar s-a născut în 11 noiembrie 1807 în casa din Centrul vechi, strada Libertății nr. 15. Este elev al școlii minoriților, fosta Școala Generală Petre Dulfu de azi. După terminarea studiilor o vreme a lucrat ca și secretar. Primul contact cu scena l-a avut la 13 ani.
După ce în 1827 a jucat cu succes într-o piesă al unei trupei de teatru de amatori, în 1828 devine membru al trupei lui Fejér Károly. Din 1837 face parte din prima generație de actori ai Teatrului Național din Budapesta. A avut roluri principale în piese ale lui Shakespeare, Schiller piese de comedie și operă. În 1844 Lendvay Márton devine cetățean de onoare al orașului Baia Mare.
Monumentul cu bustul lui Lendvay Márton realizată de sculptorul Verő László, inaugurată în 8 septembrie 1900 în Parcul Lendvay Márton, în fața clădirii Cercului Civic de Lectură (fosta clădire a Clubului Phoenix) este cea mai veche statuie din Baia Mare ridicată pe domeniu public.
Parcul Lendvay Márton s-a aflat în locul unde este în momentul de față clădirea Poliției de pe strada Gheorghe Șincai. Monumentul a fost vandalizat pe 15 martie 1922. Pe 2 iulie 1936 a fost demontat de către Primărie. Pe 7 septembrie 1940 bustul lui Lendvay Márton a fost amplasat pe un alt soclu în Centrul vechi al orașului. După cel de al doilea război mondial a ajuns într-un depozit, după care a fost depozitat la Muzeul Județean. Din 1958 a fost dus în locul unde se află și azi, în parcul Regina Maria lângă biserica romano-catolică.
Cea de a doua stație a pelerinajului a fost la bustul contelui Teleki Sándor din grădina Casei Maghiare Teleki.
Contele Teleki Sándor, supranumit și Contele sălbatic s-a născut în 27 ianuarie în Cluj și a murit în 18 mai 1892 în Baia Mare. A publicat mai multe cărți, a fost discipolul politicianului Táncsics Mihály, tovarăşul de drum al muzicianului Franz Liszt, colonelul cel mai drag ai generalilor Bem şi Garibaldi, prietenul lui Petőfi Sándor, Victor Hugo şi cei doi Dumas, cetățean de onoare al orașului Baia Mare, membru fondator al Societății Ungare de Istorie, membru al Societății Petőfi și al Societății Kisfaludy.
Ultima stație a pelerinajului a fost la Hanul Vulturul Negru din Centrul Vechi al orașului, la placa comemorativă Petőfi Sándor.
Marele poet și revoluționar maghiar și-a petrecut prima noapte din luna de miere la Hanul Vulturul Negru. În drum spre Coltău, la Tăuții Măgherăuș s-a rupt roata de la căruță și nu au mai ajuns la Castelul contelui Teleki, au poposit o noapte la Baia Mare. Marele poet și-a petrecut luna de miere în castelul Teleki din Coltău, în perioada 09 septembrie-19 octombrie 1847. În aceasta perioadă de armonie poetul a scris cele mai frumoase 24 de poezii de dragoste din capodoperă.
La cele trei stații a pelerinajului au fost ținute discursuri, programe artistice și s-au depus coroane.
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni se va încheia miercuri, 15 martie cu un spectacol de gală la Teatrul Municipal Baia Mare.
Lasa un raspuns