Video | Operatorii economici din domeniul zootehnic sunt obligați să reautorizeze  și să reevalueze fermele

În cursul lunii februarie a fost publicat Ordinul nr 10/2024 al ANSVSA prin care agenții economici care derulează activități în domeniul zootehnic, sunt obligați să la evaluarea, respectiv reautorizarea fermei, respectiv a exploatației zootehnice.

Unitățile care dețin autorizație sanitar-veterinară la data intrării în vigoare a prezentului ordin își mențin autorizația sanitar-veterinară, excepție fac exploatațiile comerciale de tip A.

Administratorii acestor societăți comerciale au obligativitatea de a depune o cerere către DSVSA Maramureș pentru eliberarea unei noi autorizații sau a unui nou certificat, ceea ce presupune deplasarea inspectorilor DSVSA în teritoriu.

Se impun condiții deosebite pentru două specii, porc și pasăre, pentru care este necesară a unui plan de biosecuritate specială. Este nevoie de a împrejmui exploatațiile, necesitatea existenței vestiarelor pentru lucrătorii de pe plantație, amplasarea unor tăvițe cu dezinfectant la intrarea în exploatație și în adăpost, un control riguros a vizitatorilor.

În județul Maramureș sunt între 2500-3000 de exploatații de ovine și bovine, 30 de exploatații de porci și în jur de 10 exploatații de păsări.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.