Video | O expoziție impresionantă de insigne și medalii românești a colecționarului Sasi Nagy Béla la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a organizat expoziția ”Colecția dr. Sasi Nagy Béla, medalii și insigne românești pe tematică medicală”. Vizitatorii au ocazia de a admira între 100-120 de medalii și circa 200 de insigne românești. Aceste insigne și medalii poartă pe față și pe verso informații despre cei mai mari savanți ai lumii medicale românești, medalii care au fost bătute cu ocazia împlinirii unor date rotunde ale unor spitale și facultăți. De asemenea se poate vedea și o medalie de mari dimensiuni care îl reprezintă pe doctorul Sasi Nagy Béla realizată de sculptorul Tőrös Gábor.

Expoziția poate fi vizitată până în luna aprilie.

Sasi Nagy Béla s-a născut în anul 1924 la Satu Mare, a dat admitere la Cluj la Facultatea de Arte Plastice, unde a fost admis, dar fără loc, din cauza originelor nobile. La insistențele mamei sale a dat mai târziu admitere la Facultatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. După finalizarea studiilor superioare, s-a angajat la Spitalul din Baia Mare, unde a lucrat din anul 1961 până la pensionare.

A fost pasionat de istorie. La început a colecționat monede din perioada antichității, după care s-a focusat pe medalii, insigne, plachete și monede pe tematică medicală.
De-a lungul vieții a adunat o impresionantă colecție, care în parte a fost achiziționată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

În anul 2011 muzeul a achiziționat 2202 de bunuri culturale mobile, care a aparținut doctorului Sasi Nagy Béla, din care în număr impresionant sunt medaliile, plachetele și insignele românești și străine pe tematică medicală.
O primă valorificare a colecției a fost în anul 2008, când circa 600 de piese ale doctorului au fost expuse. Deși era bolnav, în stare fizică precară, Sasi a participat la vernisaj unde a luat cuvântul. Expoziția a fost itinerantă la Satu Mare, însă nu după mult timp Sasi Nagy Béla a trecut în eternitate.
Sora colecționarului, Nagy Ileana, a luat legătura cu specialiștii muzeului și a acceptat ca întreaga colecție să fie cumpărată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.