Video | Nicu Ștefănuță: Eforturile Uniunii Europene de a sprijini Ucraina

Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR PLUS timp de câteva zile, în a doua parte a săptămânii trecute a fost în județul Maramureș, a vizitat zona de frontieră în dreapta și în stânga Tisei la Sighetu Marmației și Solotvino, a făcut o vizită împreună cu colegii maramureșeni la iazurile de decantare, iar vineri a susținut o conferință de presă la sediu USR din Baia Mare.

La nivel european, Nicu Ștefănuță se luptă pentru ca Uniunea Europeană să activeze toate ajutoarele financiare, umanitare și militare posibile pentru Ucraina.
În exercițiul financiar trecut 1914-2020, Uniunea Europeană a dat deja 17 miliarde spre Ucraina, iar de când a început războiul din 24 februarie există un pachet de 3 miliarde care este pregătit, 500 milioane de euro vor merge către arme letale. Marea preocupare a UE este ca Ucraina să țină piept Rusiei. UE lucrează cu trei scenarii, dacă Rusia câștigă și reușește să subjuge Ucraina, atunci ajutorul european, din păcate se va opri. Dacă, însă așa cum se speră, ucrainenii țin piept cât mai mult timp sau chiar câștigă, acest ajutor trebuie să continue. Este unic în istoria UE, UE nu a mai dat bani pe arme.

Mi se pare important, din perspectiva mea, de om cu bugetul, să lărgim tarta banilor europeni, ceea ce înseamnă că noi UE, trebuie să renegociem bugetul pe șapte ani, deja anul acesta. Trebuia să aibă loc o revizie a acestor bugete anul viitor, dar eu și alti colegi împing aceste negocieri anul acesta, pentru că altfel nu vom putea face față tuturor provocărilor, e ca o pizza, crusta sunt rezervele și rezervele sunt foarte mici în acest moment și din păcate trebuia să ne dăm seama că un război ar putea să ne pască și să fim mai precauți, să lăsăm rezerve mai mari,” – a explicat Nicu Ștefănuță.

Pentru țările transfrontaliere, România, Slovacia, Polonia, Ungaria și pentru cei care vor mai primi refugiați vor sosi 500 de milioane de euro.

Cu ocazia vizitei la vamă și în Solotvino, Nicu Ștefănuță a identificat nevoile ucrainenilor, care se diversifică de la alimente, medicamente, produse de igienă și generatoare de curent pe diesel.
Directiva de protecție temporară dată de UE, conferă refugiaților drepturi directe și imediate:pe piața muncii, în privința spitalelor, în privința accesului la școli a copiilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.