Video | Mult așteptatul manual ”Istoria Maramureșului” proaspăt ieșit de sub tipar necesită o a doua ediție într-un tiraj mai mare

Cartea de istorie locală, manualul ”Istoria Maramureșului” face parte dintr-un proiect mai amplu, un proiect educativ, cultural derulat de către Inspectoratul Școlar Maramureș în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș.

Acest proiect a debutat la Sighetu Marmației cu o expoziție ”Sighetul în documente și imagini”, s-a continuat cu un workshop foarte reușit, derulat cu Muzeul Județean de Istorie, în care partenerii arheologi și istorici de seamă au prezentat istoricul orașului Baia Mare, intitulat ”Orașul Liber Regal”.
Toate aceste produse, aceste activități se regăsesc în manualul de istorie.
Este în primul rând un manual opțional și este dedicat liceenilor redactat de un colectiv foarte serios.

Am dorit să scriem o istorie a actualului județ Maramureș, este foarte greu să îmbini și istoria Țării Lăpușului, a Codrului, a Maramureșului Istoric”, – a precizat Marius Voinaghi, inspector școlar..

Acest manual este avizat de către Ministerul Educației pentru ca elevii de liceu să-și aleagă acest opțional. Este o istorie, nu tematică, ci cronologică.

Am propus, pe lângă conținutul științific, care este unul riguros, și o serie de, pentru a face atractiv pentru elevi, am respectat metodologia, el este însoțit de hărți, fotografii și ce este mai important, la sfârșitul fiecărei lecții, pe fond albastru, intitulat: exersează, pentru că e vorba mai degrabă de un pretext, plecând de la domeniul nostru, le propunem elevilor să afle ei mai multe despre comunitatea din care fac parte, pentru că numai așa, local, regional să ajungem la național. … Acest manual trebuie, obligatoriu să aibă o ediție a doua, într-un tiraj mult mai mare, care să se adreseze și publicului larg, însă proiectul pilot pe care noi l-am propus celor 16 unități școlare, îl putem extinde la toate liceele și toate colegiile naționale din județ. Acest manual îl vom dona fiecărei școli, vom regăsi în fiecare bibliotecă a acestor unități școlare, ”- a adăugat Marius Voinaghi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.