Video | Modificări majore în domeniul legislației muncii începând cu 1 ianuarie 2023

31 ianuarie este ultima zi în care angajatorii pot transmite la ITM modificările salariale care au survenit începând cu 1 ianuarie. Pentru firmele din domeniul construcțiilor salariul minim se modifică la 4000 lei brut, pentru celelalte sectoare de activitate salariul minim este de 3000 lei brut.
Modificările salariale se transmite la ITM în termen de 20 de zile lucrătoare, depășirea acestui termen, poate duce la sancționarea agentului economic.
Modificările salariale se realizează printr-un act adițional la contractul de muncă.

O altă prevedere apărută la sfârșitul anului 2022, este Legea dialogului social, care a fost abrogată și s-a adoptat un act normativ, care are o prevedere majoră în ceea ce privește numărul de salariați.
Dacă vechea lege stabilea un număr minim de 21 de angajați pentru încheierea unui contract colectiv de muncă, prin actul normativ, acesta se reduce la 10 angajați. Și această măsură, dacă nu este îndeplinită aduce sancțiuni.

Un alt act normativ nou apărut stabilește procedura de acordare a concediului de îngrijitor, de maxim 5 zile pe an în cazul în care un salariat are în familie, sau o persoană care locuiește la adresa sa, grav bolnav dovedit printr-un certificat medical.

Un alt act normativ vine cu clarificări pentru lichidatori judiciari, care la solicitarea angajaților, sau foștilor angajați să elibereze în termen de 60 zile documentul care atestă activitatea la acea unitate care a intrat în insolvență sau lichidare judiciară.

Modelul cadru al contractului de muncă a fost modificat, acest model se poate găsi pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.