Video | La Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a avut loc prezentarea  lucrării lui Hollósy Simon ”Podul peste Tisa de la Teceu”

Vineri, 6 mai 2022, o zi de însemnătate istorică, la ora 12:00, după 126 de ani Hollósy Simon a revenit în Baia Mare sub o altă formă, capodopera ”Podul peste Tisa de la Teceu” poposește în Baia Mare, timp de lună, dintr- colecție privată din Elveția, la Muzeul Județean de Artă, Centrul Artistic Baia Mare.
Sosirea lui Hollósy, împreună cu studenții lui în 6 mai 1896 a fost sărbătorită cu prezentarea și analiza tabloului de către Róbert Strébeli, managerul Muzeului Județean de Artă, Centrul Artistic Baia Mare.

Iată colecționarii privați înțeleg după o asemenea achiziție de importanță semnificativă a istoriei artei, mai ales a istoriei artei Școlii Băimărene de Pictură, că se poate prezenta public, există acel atruism de a da și de a dărui frumusețe, lumină și creație,” – a spus Róbert Strébeli.

Tabloul are o puternică încărcătură artistică și istorică, ilustrează podul de oțel de peste Tisa, construit în anul 1905 și aruncat în aer de către trupele germane în octombrie 1944.

Hollósy încearcă să depășească școala de pictură academică prin înființarea Școlii de Pictură particulară la München și revoluționează arta europeană prin pictura în aer liber. Prin sosirea lui la Baia Mare împreună cu studenții lu, viitori mari artiști, orașul devine un mare centru artistic, unde în decursul anilor poposesc, unii se stabilesc, renumiți artiști europeni, astfel orașul de pe malul Săsarului, orașul de sub poalele munților devine un simbol al artei europene și putem afirma că este cel mai pictat oraș din Europa.

Lucrarea ”Podul peste Tisa la Teceu” este pictată în perioada de apogeu al artistului în care se simte orientarea artistului către impresionism, neo-expresionism, către pictura luminii. Privind lucrarea, simțim căldura, vibrația luminii pe apă și pe cer, pusă în valoare și de umbră, regăsind toate culorile curcubeului.

La Hollósy, toate lucrările din ultima perioadă a vieții sale, a fost un studiu, ca o cercetare asupra culorii, asupra armonizării nuanțelor și mai ales reprezentarea atmosferei, a cerului, a impresiei. … Hollósy, folosește doar culorile primare, nu există pe paleta lui negrul de fum, doar culoarea albă de zinc, tonurile întunecate le obține din amestecul complementarelor,” – explică Róbert Strebeli.

În data de 10 iunie, Muzeul Județean de Artă, Centrul Artistic Baia Mare va prezenta o colecție a unui nume de renume în arta mondială.

Fiecare zi din viața noastră, dacă este înfrumusețată de artă, este frumusețea de mâine”, -spune Róbert Strébeli.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.