VIDEO | La despărțirea de Aristina Pop Săileanu

În 19 mai s-a stins din viata Aristina Pop Săileanu, ultima partizană a luptei împotriva comunismului. Fiică a pădurarului Nicolae Pop, organizatorul rezistenței armate din Maramureș, la 18 ani lupta cu arma în mână alături de tatăl și fratele ei în Munții Țibleșului, la 22 de ani era condamnată la 20 de ani muncă silnică și avea 33 de ani când s-au deschis închisorile.

Și Ana Blandiana și-a exprimat regretul față de trecerea în neființă a Aristinei Pop Săileanu.

”Am considerat-o mereu un simbol, rămas miraculos viu, a tot cea avea mai bun poporul român, iar faptul că pe lângă curajul și forța rezistenței împotriva comunismului purta împreună cu mama și tatăl ei – care salvase în timpul ocupației maghiare copii evrei de la deportarea în lagărele naziste  – titlul de ”drept al popoarelor” făcea simbolul pe care îl reprezenta și mai plenar și mai emoționant. Dumnezeu să o odihnească și să o răsplătească, iar românii să o așeze în cărțile de istorie”, a spus Ana Blandiana.

Aristina Pop Săileanu va fi înmormântată joi în localitatea Lăpușul Românesc.

Aristina Pop Săileanu s-a născut în data de 13 mai 1931 și  a murit duminică, 19 mai, la vârsta de 88 de ani. Dumnezeu să o odihnească!

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.