Video | Istorie într-o carte: ”Participarea românilor din comuna Copalnic-Mănăștur la Primul Război Mondial

A apărut cartea „Participarea românilor din comuna Copalnic-Mănăștur la Primul Război Mondial (1914-1918)”, la Editura Argonaut din Cluj-Napoca, cu susținerea financiară exclusivă a comunei Copalnic-Mănăștur, în tiraj de 2.000 de exemplare.

Partener principal pe întreaga perioadă de desfășurare a proiectului științific și editorial a fost Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

„Doi cercetători neobosiți ai istoriei moderne a Transilvaniei, dr. Marius Câmpeanu și dr. Alexandru Bucur, se „încăpățânează” să demonstreze că încă mai există multiple posibilități de abordare a istoriei locale care se oferă cu generozitate pentru completarea documentației referitoare la Marele Război și la Unirea din 1918. Prezenta lucrare este o asemenea contribuție de istorie locală care ne pune în față, prin comparație și confruntarea surselor edite și inedite, date semnificative despre comuna Copalnic-Mănăștur (respectiv despre cele 10 sate componente ale actualei unități administrativ-teritoriale din județul Maramureș). În fapt, autorii au onorat atât o obligație de familie pentru a cinsti memoria unui înaintaș, dar au depus și un efort științific deosebit, realizând corecturi la situațiile statistice publicate de alți colegi de breaslă, au inclus în urma muncii de teren frânturi de istorie orală recuperate de la bătrânii satelor, numeroase poze, medalii etc. A rezultat o carte care reflectă cât se poate de fidel contribuția umană și materială a populației românești din cele 10 localități investigate la susținerea Primului Război Mondial. Într-o lume grăbită, tot mai puțin dispusă să se confunde cu originile sale, geografice, spirituale, identitare, iată că prin stăruința lui Marius Câmpeanu și Alexandru Bucur, atașați de ținuturile natale, revin în actualitate oameni din comuna Copalnic-Mănăștur care sunt salvați de la uitare. Imaginile redate în facsimil cu tabelele centralizatoare pe localități, permit locuitorilor de azi să își identifice bunicii și străbunicii, generând o stare emoțională benefică. Prin reuşita celor doi autori care au dus la bun sfârşit un demers dificil, dar util pentru istorici, respectiv pentru publicul larg, istoria locală a zonei poate fi cunoscută prin multe detalii ce probează spiritul de sacrificiu al românilor de aici în perioada 1914-1918. Cu siguranță, nicio monografie locală nu va mai putea eluda în viitor aceste surse editate cu profesionalism de către cei doi autori, ele oferind informații prețioase privind numărul și procentul românilor mobilizați în război, al decedaților, răniților, invalizilor, dispăruților, orfanilor, văduvelor, refugiaților, arestaților, al efortului material etc. Interesante din punct de vedere demografic sunt analizele autorilor privind componența socio-profesională a celor mobilizați în Marele Război din localitățile comunei Copalnic-Mănăștur, evidențiindu-se o realitate doar intuită dar care acum este confirmată statistic: țărănimea a fost principalul contributor uman și material în cei peste patru ani de război” – scrie, în prefața cărții, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.