Video | Inițiativă: Băimărenii compostează – valorificarea și reciclarea deșeurilor organice

Mișcarea ”Băimărenii compostează” este o inițiativă lăudabilă a Asociația Banca pentru Alimente Maramureș care și-a propus să contribuie pentru un aer respirabil al orașului Baia Mare prin valorificarea și reciclarea deșeurilor organice. La această mișcare s-au alăturat până în prezent aproximativ 65 de familii din oraș. Joi, 21 octombrie, la punctul de compostare amenajat lângă Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” a avut loc o prezentare a modului în care se pot valorifica aceste deșeuri, ce se poate composta, precum și importanța acestui gest civic asupra naturii. S-au împărțit găletușe cu filtru de carbon în care cei interesați pot aduna deșeuri organice în loc să le arunce la gunoi. Au venit mulți tineri, mame cu copii, unii au și adus deșeuri.


În bucătărie producem deșeuri organice, cum ar fi: coji de legume, fructe, flori ofilite sau uscate, dar și cartoane, cărora le putem da o nouă viață prin compostare. Aceste deșeuri nu mai ajung în groapa de gunoi, ci se reîntorc în natură. În Baia s-a amenajat trei locuri de compostare urbană, unul se află în incinta Muzeul Satului, unul la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”, iar al treilea în curtea Centrul Educațional Explorania. Organizatorii acestei inițiative speră ca în timp mișcarea să ia amploare în oraș.
Mai multe despre modul în care puteți să participați la compostarea urbană, ce înseamnă compostul, care sunt acele deșeuri organice care se pot valorifica în materialul video de mai jos.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.