Video | Concert de excepție de vioară cu Kaganovskiy Duo la Zilele Sfântul Ștefan

În cadrul Zilelor Sfântul Ștefan 2023 miercuri, 16 august la Biserica romano-catolică Sfânta Treime publicul a avut parte de un concert extraordinar de vioară în interpretarea lui Kaganovskyi Artur și Eszter.

Kaganovskyi Artur și Eszter cântă împreună de 15 ani, dar și în viața particulară formează un cuplu. Primul lor concert a fost susținut la Festivalul Internațional de Muzică Bowdoin în 2008, care a fost urmat de o invitație din partea Hill and Hollow Music Series pentru mai multe serii de concerte și înregistrări pe CD.

De atunci, au cântat la Chicago Symphony Center, la Juilliard School din New York, la Lincoln Center și la Carnegie Hall și ca soliști în orchestre precum Spectrum Symphony Orchestra din New York, Guadalajara Chamber Orchestra din Mexic și Orchestra de Cameră Chișinău din Moldova și Filarmonica „Transilvania” din Cluj.

Artur Kaganovskiy s-a născut în 1986 la Moscova, unde a fost descoperit și luat sub aripa celebrului violonist Isaac Stern la vârsta de șase ani, la Institutul pentru Copii Talentați, cu încurajarea și ajutorul căruia în 1993 a emigrat împreună cu familia în Statele Unite.

Și-a finalizat studiile de licență și de master la The Juilliard School din New York, printre profesori se numără violoniștii Pinchas Zukerman, Grigory Kalinovsky, ZakharBron, Joseph Silverstein, Ida Kavafian, Lewis Kaplan, MasaoKawasaki și Philip Setzer (Emerson Quartet).

Cariera lui a explodat în 2007, când și-a făcut debutul ca câștigător al premiului I al Concursului Internațional de Vioară Waldo Mayo la Stern Auditorium din Carnegie Hall, condus de David Gilbert, alături de Filarmonica din New York. A susținut nenumărate concerte în toată Europa, America de Nord și de Sud, China, ca solist cu orchestre precum Salzburg Chamber Soloists, Napa Valley Symphony din California, Bilbao Symphony Orchestra din Spania, Filarmonica Națională Harbin din China, Orchestra Simfonică Națională a Ucrainei, Orchestra Filarmonică din Belgrad, sau Filarmonica Transilvania din Cluj.

Ca solist și muzician de cameră, a cântat cu parteneri precum Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Shlomo Mintz, Joseph Silverstein, Rami Solomonow și Michael Tree. Este membru al Comitetului Grammy din 2018. Spectacolele sale memorabile includ interpretarea lucrărilor lui James Newton Howard pentru vioară și orchestră la Palacio Euskalduna din Bilbao cu Orchestra Simfonică din Bilbao, dirijată de James Newton Howard.

Pe lângă cariera solo, Artur Kaganovskiy ține și cursuri de master în Statele Unite, Mexic, Turcia, Belgia și Budapesta. În prezent este profesor de vioară la „Academia Internațională de Arte” din Anvers. În plus, este producător recunoscut de vioră și violoncel  folosit de artiști celebri. Instrumentul său de concert este o vioară Carlo Antonio Testore „Ex-V.Pikayzen” realizată în 1720.

Eszter Kaganovskiy s-a născut în Odorheiu Secuiesc, și-a finalizat studiile universitare la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, la clasa de violă a lui Sorin Gherbanovschi în 2004. A obținut o bursă de master la Universitatea Western Illinois din Statele Unite în 2007 și o bursă la Universitatea DePaul din Chicago.

De-a lungul carierei, a lucrat cu dirijori precum Pierre Boulez, Bernard Haitink, Seiji Ozawa, Esa-PekkaSalonen, Sir Mark Elder, Cliff Colnot și Emil Simon. A fost invitat la Festivalul Verbier din Elveția, Festivalul Internațional de Muzică Bowdoin din Noua Anglie, Academia Bach din Stuttgart, Festivalul Internațional de Muzică pentru Tineret din Bayreuth, festivalul „Regina Viorii” din Chișinău și festivalul „Serenade de noapte” din Georgia.

Ca muzician de cameră ia avut ca parteneri pe Ilya Kaler, Robert Levin, Viktor Tretyakov, Rami Solomonow, Liana Isakhadze și Anthony Newman. Ca solist, a concertat cu Spectrum Symphony din New York, Orchestra Higieno Ruvalcaba din Guadalajara, Mexic, Orchestra de Cameră Chișinău din Moldova sau Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj.

De-a lungul carierei a cântat în săli de concert precum Chicago Symphony Center, Berlin Philharmonic Hall, Lincoln Center și Carnegie Hall. Instrumentul său de concert este o vioară de bas realizată de Artur Kaganovskiy în 2018.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.