Comisia comună pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților și Senatului au venit în Maramureș, din inițiativa deputatului USR Brian Cristian, din delegație fac parte deputata USR Diana Buzoianu, președinta Comisiei pentru Mediu la Camera Deputaților și Glad Varga, președintele Comisiei pentru Mediu de la Senatul României pentru a lua act și să găsească împreună soluții la problemele de mediu din Maramureș.
Marți, 1 aprilie a avut loc o masă rotundă, parte a programului delegației celor două comisii, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, județene, primari din zona limitrofă a municipiului Baia Mare.
S-au purtat discuții despre minele neecologizate, despre iazurile de decantare, haldele de steril. Vor urma două zile de vizite pe teren în Maramureș la siturile poluate care pun în pericol atât sănătatea maramureșenilor, dar și dezvoltarea urbană a zonelor, chiar dezvoltarea economică.
„Problemele de mediu din Maramureș nu mai pot fi ignorate. Această vizită nu este doar una de constatare. Este o inițiativă prin care vreau să găsim soluții potrivite și sprijin. Trebuie să existe dialog între comunitate și cei care pot influența deciziile de care avem nevoie,” a declarat deputatul Brian Cristian.
Localnicii din Bozânta mare și experții de mediu au semnalat riscurile la care este expusă comunitatea de aici din cauza poluării. Deși există un proiect de ecologizare lansat în dezbatere publică la începutul anului, demersul este unul controversat și atrage consecințe îngrijorătoare pe termen scurt. Comisia va analiza și situația de la SMID Fărcașa. Această investiție nu a fost finalizată la termen și este tergiversată de zece ani, timp în care a devenit un simbol al eșecului administrativ județean.
„Problemele de mediu ale Maramureșului se accentuează pe an ce trece. Nu putem trăi cu praf toxic în aer, cu mine și iazuri neecologizate, cu ape poluate sau platforme de gestionare a deșeurilor nefuncționale. Deșeurile sunt transportate în alte județe, iar asta presupune cheltuieli uriașe. Au fost investite milioane de euro la Fărcașa, dar platforma nu este încă funcțională. Această situație obligă autoritățile să recurgă la măsuri nepotrivite, care se răsfrâng asupra buzunarului, dar și asupra sănătății maramureșenilor. Cineva trebuie să rupă acest cerc vicios!”, declară Brian Cristian.
Vizita Comisiei de Mediu reprezintă un prilej pentru ca vocea maramureșenilor să se facă auzită și soluțiile să nu rămână doar pe hârtie.
Lasa un raspuns