Marți, 7 martie a avut loc o prezentare cu tema ”Cetăți medievale maramureșene” la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare având ca invitat pe Teofil Ivanciuc, publicist, ghid de turism și consultant la Organizația de Management al Destinației Maramureș.
Cei prezenți, istorici, elevi, profesori de istorie și persoane interesate de istoria locală au avut parte de o prezentare inedită și neobișnuită, cuprinzând cetățile medievale, castelele, bisericile și mănăstirile fortificate de pe teritoriul Comitatului Maramureș, inclusiv teritoriile aflate azi în Ucraina cât și Maramureșul de azi, dar și întâmplări sau fapte legate de aceste fortificații. Nu poți să spui niciodată că cunoști suficient istoria locului, regiunii în care trăiești, te-ai născut, cercetările, munca neobosită a istoricilor și iubitorilor de istorie locală mereu scot la iveală lucruri, fapte necunoscute, cum a fost și cu ocazia prezentării lui Teofil Ivanciuc, care a adăugat unele amănunte în plus la fascinanta istorie a locului.
Publicul prezent a fost salutat de Marius Voinaghi, inspector școlar pentru istorie și profesor de istorie la Colegiul Național ”Dragoș Vodă” Sighetu Marmației și l-a prezentat pe Teofil Ivanciuc, trecând în revistă vasta lui activitate în favoarea comunității locale.
Prezentarea cetăților medievale fortificate face parte dintr-un proiect început cu 10 ani în urmă cuprinde Cetatea Slatina, Solotvino de azi, Sarasău, fosta cetate regală Bărănica, tot în Ucraina de azi, Cetatea Valea Borcutului, Cetatea Seini, case fortificate la Bogdan Vodă, turnul feudal din piatră la Oncești, palisada de lemn de la Boureni, care păzea hotarul dinspre Polonia.
În Maramureș au fost cel puțin 5 biserici fortificate. Cele mai importante a fost cel de la Câmpulung la Tisa, Sighetu Marmației și Teceu, care au rezistat cel puțin 200 de ani, până ce au devenit inutile. Castelul Teleki din Dolha s-a păstrat în întregime, castelul Apafi din Coștiui a fost castel de apărare a minelor de sare. Se cunoaște și o mănăstire fortificată, cea de la Remeți pe Tisa, de lângă Săpânța, dar în opinia lui Teofil Ivanciuc, chiar și mănăstirea Claustrului de pe Dealul Florilor din Baia Mare trebuia să fi fost și ea fortificată.
Orașul fortificat Baia Mare a fost unul din cele 8 orașe fortificate din teritoriul în care trăiesc români, 6 săsești, Clujul și Baia Mare, Monetăria, turnătoria de aur, trebuia protejat. Baia Mare mai avea și fortificații interioare, Monetăria în corpul căruia a fost încastrat un bastion și Țințirimul a fost fortificat.
Cele trei cetăți regale fortificate s-au aflat la Visk, Chioar și cel mai mare la Huszt, care cuprinde trei cetăți.
Prima cetate de piatră de pe Someș, a fost cel de la Becs, lângă Seini.
Dan Andrei Filip, inspector școlar general adjunct, a prezentat următoarele simpozioane care urmează în perioada următoare din proiectul ”Să ne cunoaștem istoricii contemporani”. În 31 martie va avea loc la Baia Mare prezentarea directorului Muzeului de Istorie și Arheologie Maramureș, Viorel Rusu despre patrimoniul băimărean, iar Marius Ardeleanu va fi la Borșa, la conferința cu tema ”Daci și romani în Maramureș”.
Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș. În parteneriat cu Centrul Județean de Excelență Maramureș, Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare și Casa Corpului Didactic Maramureș.
Lasa un raspuns