Video | Bogdan Gavra: Centrul Cultural – Pastoral ”Sf. Iosif Mărturisitorul” este o fortăreață de cultură

Palatul Cultural a fost redat sighetenilor, maramureșenilor, duminică 10 iulie.

Managerul proiectului de reabilitare, Bogdan Gavra, preot și consilier local Baia Mare a fost invitatul în emisiune Pur și Simplu realizat de Tiberiu Sabo.

Fiecare încăpere are o denumire, la parter sunt regii, la etajul 1 sunt ierarhi și la etajul 2 se află voievozii. Inclusiv și vitraliile sunt la etajul 1 cu episcopi, iar la etajul 2 cu domnitori.

Lucrările de reabilitare au început în octombrie 2018 și s-au finalizat în februarie 2022. S-a schimbat acoperișul în totalitate, tâmplăria, geamuri și uși, s-a șlefuit, curățat, s-a refăcut mozaicul care era pe jos. În sala festivă sub stratul de var s-au identificat picturi vechi. S-au adus restauratori de pictură, s-a solicitat proiect de restaurare a picturilor, ceea ce a lungit reabilitarea cu un an de zile.

Programul de vizitare a Centrului Cultural este între zilnic între orele 9-15.

În incinta clădirii funcționează 8 expoziții, printre care și o expoziție dedicată lui Traian Bilțiu-Dăncuș.

Imobilul respectiv nu are ca destinație doar expoziții religioase și evenimente religioase, ci orice tip de manifestare culturală poate să se facă acolo, nu facem chefuri, nu facem alte lucruri, dar orice tip, lansare de carte, piese de teatru, orice tip de astfel de evenimente sunt bineveniți, ” – a explicat Bogdan Gavra.

Clădirea are toate facilitățile și pentru persoane cu dizabilități și lift. Sunt și posibilități de traducere simultană.

Valoare totală a lucrărilor de reabilitare este 21.068.000 lei la care se adaugă contribuția Episcopiei de aproape 2.000.000 lei.

Din punct de vedere a calității lucrărilor, din punct de vedere a rezultatelor, din punct de vedere a destinației, din punct de vedere a tuturor facilităților pe care le oferă acest imobil, sunt foarte mulțumit, știind ce am luat și ce voi lăsa,” a declarat Bogdan Gavra. Preotul și consilierul local Bogdan Gavra își dorește și deja se gândește la un proiect similar la Castelul Pocol.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.