VIDEO | ADIGIDM Maramureș: Colectarea bio-deșeurilor devine o obligativitate în zonele urbane, modul defectuos de a arunca deșeurile sunt o binefacere pentru Drusal

Deșeurile par un subiect destul de simplu, însă per ansamblu sunt destul de complicate, mai ales cu noile prevederi legislative, printre care, unele sunt greu de pus în practică.

Colectarea bio-deșeurilor devine o obligativitate în zonele urbane din 2023. Introducerea acestei noi fracții necesită și o infrastructură de colectare a acestui tip de deșeu. Bio-deșeurile sunt resturi de legume, fructe, zaț de cafea, plante uscate, iarbă, crengi, în general alimente neprocesate. Acest tip de deșeu este colectat în prezent în rezidual, însă poate fi îngrășământ pentru grădină sau pentru plantele de pe balcon, ele se pot întoarce în natură în loc să ajungă la groapa de gunoi.
În Maramureș nu se pune problema la sate unde s-au împărțit compostoare la fiecare locuință, cei din mediul rural sunt direct interesați să producă îngrășământ pentru ceea ce se cultivă, însă cineva, care locuiește la bloc conștientizează mai greu ca din acele deșeuri biodegradabile ar putea deveni compost.

La numeroasele acțiuni de control organizate de ADIGIDM Maramureș s-au găsit multe nereguli, unele chiar surprinzătoare pe teren. În pubelele de rezidual uneori ajung, chiar o cantitate mare de pietriș, coceni de porumb, saci de mere sau de cartofii, sau lăzile de compostare folosite pe post de clocitor de ouă.

Cu toate neregulile găsite, dar discutate și explicate la fața locului se poate vorbi despre rezultate dătătoare de speranțe.
În ultimul an s-a constatat o îmbunătățire considerabilă. Dacă în Baia, anul trecut se vorbea de 2-4 procente de colectare selectivă, la finalul anului de 4,9 procente, astăzi se poate vorbi despre o colectare selectivă de 8%.
Pe zona 1 de colectare era 9,8% la finalul anului, astăzi este peste 13%.
Aceste rezultate însă, nu sunt suficiente. Lipsa colectării selective ridică semnificativ tariful.
Pe zona de case se colectează o cantitate de deșeu de 208,2 kg/an pentru o persoană, din care 159 de kg reprezintă deșeu rezidual, iar 23 de kg este deșeu reciclabil.
La zona de blocuri cantitatea de deșeu pe persoană este ceva mai mic, 168 kg/an, însă doar 9,7% reprezintă deșeu reciclabil, ceea ce este un procent jenant.

În zona de blocuri deșeul rezidual se colectează de două ori pe zi, duminica o singură dată, iar km parcurși intră în tariful de facturare.
ADIGIDM Maramureș a propus Primăriei Baia Mare ca această colectare să se efectueze doar o singură dată pe zi, având în vedere cantitatea mică în kg a acestor deșeuri. Din păcate, în recipienți nu este într-atât cantitate, încât volum de deșeuri. Necesitatea celor două ridicări a deșeului rezidual de către operator a venit din cauza volumului mare, însă volumul este dat de cantitatea mare de deșeu reciclabil, cutii, peturi, aruncat la rezidual.
Magazinele, care nu au pubele proprii, deși au încheiat contract cu Drusal, aruncă o cantitate semnificativă de deșeu reciclabil la rezidual și gunoiul de la recipient face vârf, sau se amplasează pe platforma de lângă.

Modul defectuos de a arunca deșeurile sunt o binefacere Drusalului, care colectează cantitativ puțin, dar consumând mai mulți kilometri, crește tariful.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.