Video | 9 mai, Ziua Europei, a Independenței României și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație: Ziua Europei, a Independenței României și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – Ziua Victoriei.

La Monumentul ostașului român din Baia Mare au luat cuvântul prefectul Rudolf Stauder, care a transmis mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă, Doru Lazăr, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Vida Noémi, city managerul Municipiului Baia Mare, care a transmis mesajul primarului Cătălin Cherecheș. Au fost depuse coroane în cinstea eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. La eveniment a participat Fanfara Municipiului Baia Mare.

Ziua Uniunii Europene marchează istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

În 9 mai se împlinesc 77 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Aliaţii au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagrații din istoria continentului european.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.