Unitatea de transfuzie sanguină este o componentă de bază a Spitalului Județean de Urgență

Viața unui om poate depinde de o transfuzie de sânge. Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș are propria Unitate de Transfuzie Sanguină (UTS) autorizată în anul 2014, în conformitate cu normele Ministerului Sănătății.

O transfuzie de sânge poate fi indicată ca urmare a pierderii importante de sânge. Cei mai mulți oameni pot face față unei pierderi moderate de sânge care va fi înlocuită cu alte fluide. Cu toate acestea, când se pierd cantități mari de sânge, transfuzia poate fi cel mai bun mod de a înlocui rapid sângele. Tratamentul transfuzional este necesar pentru a trata sângerările severe care apar în timpul sau după o operație, naștere sau după un accident grav.

Unitatea de transfuzie sanguină, este o componentă de bază a SJUBM și deși are o structură restrânsă are un impact medical esențial în terapia cazurilor cu necesar transfuzional. Amplasată strategic la etajul 2 al unității, între secția ATI și Blocul Operator, în apropierea Blocului de Nașteri și a Serviciului de Dializă. Deservește toate secțiile și compartimentele din cadrul spitalului. Activitatea fiind asigurată în prezent de 9 asistente cu pregătire și experiență în domeniu, sub coordonarea medicului șef secția ATI – Dr. Pausan Alina.

 Din acest motiv și datorită complexității cazuisticii specifice unui spital de urgență, UTS este dotat în totalitate cu echipamente specifice, conform legislației în vigoare, iar în ultimii ani acestea au fost completate cu echipamente de înaltă calitate, cu aparatură medicală modernă pentru efectuarea de analize imunohematologice, pentru stocarea și transportul componentelor sanguine în condiții de maximă siguranță. Tot în cadrul UTS-ului se efectuează în conformitate cu normele în vigoare, o gamă completă de teste pentru identificarea grupului sanguin și Rh, a antigenelor în sistemul Rh-K, depistare de anticorpi iregulari anti-eritrocitari, probe de compatibilitate folosind mai multe tehnici complementare.

Pentru a reduce la minim riscul incompatibilitatii, transfuziile Izo-fenotip sunt un element în plus de siguranță transfuzională de care pacienții noștrii beneficiază. Se asigură suportul esențial de plasmă proaspătă congelată pentru efectuarea de plasmafereză, tehnică care vine în sprijinul pacienților cu boli autoimmune. Eforturile în acest sens sunt susținute de principalul furnizor de componente sanguine, respectiv Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș, avand o colaborare foarte bună și cu centrele de transfuzie din județele învecinate.

 Conform statisticilor, marii consumatori de terapie transfuzională sunt secțiile de: hematologie, oncologie, medicina internă, ATI dar și secțiile chirurgicale care pentru intervențiile cu risc de sângerare mare prezervă cu 2-3 zile înainte necesarul estimat de componente sanguine. Peste 1900 de pacienți au fost transfuzați în cursul anului 2022, numărul componentelor sanguine administrate fiind de 9.033UI iar trendul este continuu crescător de la un an la altul. Au fost efectuate numai anul trecut 6875 de determinări de grup, 948 fenotipari în sistemul Rh-Kell, peste 6000 teste de compatibilitate și un număr de 832 teste Coombs direct.

 ”Transfuzia poate fi asociată cu un “transplant” de celule. Astfel, este de luat în calcul faptul că adresabilitatea către această unitate sanitară este în creștere datorită faptului că pacienții provin nu numai din județul Maramureș ci și din județul Satu Mare sau din județele limitrofe, iar cazuistica reprezintă o adevărată piatră de încercare și pentru personalul medical din cadrul UTS. Într-un spital de urgență te poți confrunta oricând cu situații în care terapia transfuzională este vitală și ca de fiecare data UTS gestionează cu maximă responsabilitate stocul de sânge și plasmă pentru a face față cu promptitudine și în condiții de maximă siguranță situațiilor cu risc vital.

Vom fi mereu aici alături de dumneavoastră în lupta pentru viață! Pentru că sângele înseamnă viață!”, – a declarat George Alexandru Oros, managerul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.