Ungaria intră în zona roșie din 7 noiembrie – cei care vin dintr-o țară roșie sunt supuși unor reguli diferite

Încă nu există carantină pentru cei care merg pe cale rutieră și feroviară către Ungaria. Trebuie prezentată doar cartea de identitate sau pașaportul, nu este nevoie de hârtie de vaccinare sau test, a comunicat Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, spre a nu fi puși în carantină, cei care vin din Ungaria în România trebuie să prezinte un certificat de imunizare completă, cu cod QR al Uniunii Europene. Toate vaccinurile împotriva Covid-19 folosite în Ungaria și România sunt acceptate de polițiștii de frontieră români, inclusiv vaccinurile Sputnik și Sinopharm. Certificatul poate spune, de asemenea, dacă cineva a fost bolnav mai mult de 14 zile, dar nu au trecut mai mult de 180 de zile de atunci. Este important ca în ambele cazuri certificatul să aibă un cod QR al Uniunii Europene.

Este o schimbare semnificativă că, în timp ce un test PCR negativ dintr-o țară galbenă cu 72 de ore înainte de intrare îți permitea să stai în România pe termen nelimitat, cei care vin dintr-o țară roșie sunt supuși unor reguli diferite. Cu un test PCR negativ din țara roșie poți sta în România până la 72 de ore. Dacă cineva rămâne în România după aceea va fi pus în carantină timp de 14 zile.

  • Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt scutiți de carantină și nu trebuie să prezinte test PCR negativ la intrarea în România.
  • Navetiștii care locuiesc într-o țară și lucrează în alta nu sunt supuși carantinei. Acest lucru însă trebuie confirmat prin adresa de domiciliu si prin contract de munca.
  • Cetățenii români care sunt angajați la o firmă maghiară și vin în România în scop de afaceri și fac dovada acestui lucru la intrarea în țară pot intra pe teritoriul României fără carantină.
  • Studenții români cu domiciliul în străinătate (inclusiv minorii și persoanele însoțitoare ale acestora) pot intra pe teritoriul României fără carantină. Șoferii de automarfare pot intra în țară cu un test PCR negativ în cele 72 de ore anterioare intrării dacă nu sunt vaccinați.  Sportivii, artiștii și însoțitorii acestora pot intra în țară cu test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte.
  • Pentru evenimente familiale speciale – nașteri, căsătorii, înmormântări – sau pentru intervenții medicale autoritățile pot lua în considerare suspendarea carantinei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.