VIDEO | Un pod care numai nu se finalizează

Inaugurarea Podului de la Ulmeni va fi din nou amânată, spre marea dezamăgine a localnicilor. Probleme tehnice de data aceasta îl fac vinovat pe constructor de întârzierea finalizării lucrărilor la construcția podului.

În timp ce constructorul podului peste Someș, de la Ulmeni, a incercat să tragă scheletul podului pe celalalt mal, ancorele au cedat și podul s-a indoit. Cum a fost posibil acest lucru, încearcă să explice edilul local, Lucian Morar.

 ”Nu știu, cred că au fost ceva probleme tehnice, am vorbit cu constructorul, își asumă eroarea și va remedia problema. Constructorul va acoperi și costurile pentru aceste probleme, el e cel care execută lucrările, nu? ”, spune Lucian Morar, primarul orașului Ulmeni.

Începută în urmă cu patru ani, în 2015, construcția podului a cunoscut mai multe întârzieri ale termenului de finalizare, propus de fiecare dată spre sfârșitul lunii septembrie. Suntem la mijlocul lunii septembrie 2019 și nici anul acesta nu sunt semne că se va inaugura lucrarea.

”Acuma la sfârșitul lui septembrie, începtul lui octombrie era termenul de finalizare. A fost o perioadă, în fiecare an spre sfârșitul anului nu au mai existat surse de finanțere. Un alt factor a fost vremea, iarna nu se putea suda, la -5 grade, iar vara, când era foarte cald nu s-a putut lucra. Plus că a fost și aproape un an de zile când nu am avut bani pe PNDL. Și anul acesta, avem informații că se termină banii pe PNDL. O să vedem, vom face o expertiză și vom găsi o soluție, legală, să vedem ce facem”, explică edilul local.

Tot până la finele lunii septembrie exista și o înțelegere între Primăria Ulmeni și Ministerul Dezvoltării privind finalizarea proiectului de investiții la podul peste Someș.

 ”O să vorbesc la Ministerul Dezvoltării și voi cere o amânare a termenului, având în vedere că s-a întâmplat această problemă tehnică. La fel aștept și eu finalizarea proiectului, ca și localnicii, regret, îmi pare rău, dar din păcate, vina constructorului ne amână bucuria tuturor de a trece de pe un mal pe celălalt al acestui râu”, spune primarul Morar.

Având în vedere problemele tehnice apărute în execuția lucrărilor, plus nenumăratele întârzieri, mai multe comentarii apărute pe o pagină de socializare pun la îndoială siguranța podului și calitatea lucrărilor. Acestora, edilul local le răspunde.

”Eu nu sunt specialist, dar vor garanta specialiștii, proiectantul, constructorul, vor exista semnături de la toți. Se va face o expertiză, tot ce trebuie, toate verificările de rigoare”, spune Lucian Morar.

Podul va costa la finalul execuţiei 10,2 milioane de lei. Pentru a putea trece în prezent peste apă cu bacul, un şofer  trebuie să plătească 5 lei. Când podul va fi gata, traversarea apei va fi însă gratuită.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.