Un castel din Maramureș, scos la vânzare

Castelul Teleki din satul Pribilești, comuna Satulung, este scos la licitație. Prețul de pornire la licitație este de 275.000 de euro, valoarea estimativă a castelului fiind de 400.000 – 500.000 euro.

Castelul familiei Teleki a fost construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, fiind utilizat ca reşedinţă a familiei nobiliare. Conacul avea împrejur un parc de 17 hectare cu flori şi arbori rari. Imobilul a fost folosit ca reşedinţă de vară de către groful Teleki Géza care a fost scriitor și politician maghiar, ministru de interne al Regatului Ungariei între 1889-1890.  În anul 1897 castelul a fost supraetajat şi modernizat în stil eclectic, iar până la finele celui de al II-lea Război Mondial, a rămas în administrarea  grofului Teleki Pál şi a urmaşilor acestuia.

În 1949, imobilul a fost naţionalizat, iar în regimul comunist a avut diverse întrebuinţări: sală de baluri, de cinema, depozit pentru cereale, sediu al Cooperativei Agricole de Producţie din localitate. Întrucât domeniul nu a fost revendicat de moştenitorii vechilor proprietari, în 2006 a trecut în proprietatea privată a comunei Satulung. În anul 2007, imobilul a fost cumpărat de un urmaş englez al familiei Teleki. Preţul stabilit în urma evaluarii de atunci a fost de 244.000 de euro plus TVA. În acei ani primarul de atunci Augustin Panici motiva că primaria n-are bani pentru reabilitarea monumentului şi că imobilul ar putea fi inclus într-un circuit turistic ca „punct forte” al regiunii. De-a lungul timpului, clădirea a fost vizată pentru mai multe proiecte, cel mai răsunător fiind de centru cultural de interes zonal. Dar proiectul a tot rămas la stadiu de declaraţie.

Monumentul, încadrat în categoria de arhitectură „castel” (cu 2 niveluri, 2 turnuri laterale şi 3 tipuri de ferestre, având o suprafaţă de 600 de metri pătrați) se află într-o stare avansată de degradare, prefigurându-se riscul prăbuşirii sale. Starea de conservare nesatisfăcătoare a fost generată de neglijenţa proprietarului care nu a întreprins  nici o intervenţie de restaurare/punere în siguranţă a clădirii. Deşi a dorit să transforme monumentul în centru de conferinţe/recepţii, nu a reușit  și l-a vândut ulterior.

sursa foto: descopera.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.