Ultimul an cu lubeniţă de Dăbuleni

Ultimul an cu lubeniţă de Dăbuleni
Pepenii din sud nu mai sunt o ocupaţie rentabilă pentru producătorii din Dăbuleni, necăjiţi de vitregiile vremii, dar şi de costurile mari. Locuitorii aşezării din sudul ţării devenită faimoasă pentru pepenii cultivaţi acolo, se gândesc să renunţe de anul viitor la această ocupaţie.
Pentru lubeniţele care se vând la tarabele din Sighet, oamenii locului au mult de muncă, investiţiile sunt mari, îşi petrec vara la tarabă, departe de casă şi, aşa cum s-a dovedit anul acesta, vremea le poate da oricând toate planurile peste cap.  Comerciantii au coborat mult preturile datorita concurentei. Pepenele verde sa vandut astazi incepand cu 1 leu pe kg. Cu toate acestea, oamenii nu au speranţe prea mari de profit.
Acestia se mai plang si de faptul ca trebuie sa plateasca Primariei Sighet pentru tarabele, unde isi expun marfa o taxa de 5 lei/mp pe zi.La nici 5 m de taraba unde lubenita de Dabuleni se vinde la 1 leu pe kg se intinde o alta taraba cu aceeasi marfa, insa la un pret diferit. Oamenii spun ca sunt producatori, in consecinta marfa lor este mai buna, dar si mai scumpa.Comerciantii din Dabuleni spun ca isi vand pepenii peste tot in tara si vin la Sighet de cel putin 10 ani. Insa daca costurile de productie si distributie vor ramane la fel de mari este posibil ca la anul sa isi restranga activitatea. In consecinta sunt sanse mari ca anul acesta sa fie ultimul in care vom mai vedea pepene de Dabuleni pe tarabele sighetene.    

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.