TRIBUNAL: Nadia Savcenko, găsită vinovată de uciderea a doi ziariști ruși

TRIBUNAL: Nadia Savcenko, găsită vinovată de uciderea a doi ziariști ruși

 Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko (34 de ani) a fost găsită vinovată luni de un tribunal din Donețk de uciderea a doi ziariști ruși în vara anului 2014 în estul Ucrainei și riscă până la 23 de ani de închisoare, relatează agențiile internaționale de presă.

‘Savcenko și un grup de persoane, din motive de ură și dușmănie, i-au ucis pe Korneliuk și Voloșin’, doi jurnaliști ruși, a declarat judecătorul, citat de agențiile de presă ruse, în timpul anunțării verdictului la Donețk, un mic orășel rusesc situat în apropierea frontierei cu Ucraina.
Pe lângă moartea celor doi jurnaliști, tribunalul a găsit-o vinovată pe Savcenko și de trecerea ilegală a frontierei cu Rusia, în condițiile în care aceasta susține că a fost răpită de rebeli proruși în zona de conflict din Donbas (estul Ucrainei) și apoi predată autorităților ruse.
Ucraina și Occidentul au denunțat un proces politic și o consideră pe Nadia Savcenko o victimă a operațiunilor rusești în Ucraina, unde Rusia este acuzată că susține rebeliunea prorusă cu mijloace militare, ceea ce Moscova dezminte.
Președintele ucrainean Petro Poroșenko a promis să facă tot posibilul pentru a o readuce pe Nadia Savcenko acasă, făcând referire — fără a da mai multe detalii — la un eventual schimb de prizonieri, potrivit AFP.
Ucraina a propus Occidentului să sancționeze 40 de persoane ‘implicate direct’ în procesul Savcenko și speră că soarta pilotului ucrainean va fi abordată de secretarul de stat american John Kerry și de ministrul afacerilor externe german Frank-Walter Steinmeier, care vor vizita Moscova în cursul acestei săptămâni.
Pe de altă parte, publicația electronică Ukrainskaia Pravda a relatat că Irina Gherașcenko, emisarul președintelui ucrainean Petro Poroșenko pentru rezolvarea politică a conflictului din Donbas (estul Ucrainei), membră a delegației ucrainene la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), nu a fost lăsată luni dimineață să intre pe teritoriul Federației Ruse. Gherașcenko, împreună cu o delegație de oficiali ucraineni, dorea să asiste la pronunțarea verdictului în cazul Nadiei Savcenko.
La punctul de control Certkovo, Gherașcenko, care era însoțită de câțiva parlamentari de la Kiev, a fost oprită de grănicerii ruși și după trei ore de așteptare a fost informată că nu are voie să intre în Rusia, pe motiv că reprezintă o ‘amenințare’ la adresa securității Federației Ruse.
‘Eu și grupul de deputați din care făcea parte și Sviatoslav Țegolko (purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean) am așteptat în jur de trei ore. A venit apoi un fsb-ist (angajat al Serviciului de Securitate al Rusiei, FSB) și m-a anunțat că am interdicție de intrare în Rusia până la 1 februarie 2021’, a afirmat Gherașcenko.
Gherașcenko, care a precizat că se deplasa, împreună cu Țegolko, la procesul lui Savcenko la ordinul președintelui ucrainean Petro Poroșenko, a declarat că a prezentat vameșilor ruși documente ce atestau faptul că face parte din delegația ucraineană la negocierile de la Minsk, precum și legitimația de membru al delegației ucrainene la APCE și pașaportul diplomatic.
Reprezentanta președintelui Poroșenko la negocierile de pace de la Minsk a indicat că documentul prin care Rusia îi interzicea intrarea pe teritoriul său data din 8 martie. În prezent, Ministerul de Externe ucrainean pregătește o notă de protest la adresa MAE rus.
‘Consulul nostru (în Rostov, Vitali) Moskalenko, care se afla la punctul de control, mi-a spus că situația este foarte tensionată la Donețk’, a spus Gherașcenko, exprimându-și temerea în legătură cu posibile provocări la adresa unei delegații de parlamentari ucraineni care s-au deplasat separat la procesul Nadiei Savcenko.
Este vorba despre un grup de deputați din facțiunile Blocul Petro Poroșenko (BPP) și Batkivșcina (Patria), partidul fostului premier Iulia Timoșenko, care au anunțat duminică seara plecarea în Rusia pentru a asista la pronunțarea verdictului în procesul femeii pilot ucrainene. Nu se știe însă dacă au și ajuns.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.