TRATAMENT: Numărul maramureșenilor cu boli grave care au cerut anul trecut să fie tratați în străinătate e dublu față de 2014

TRATAMENT: Numărul maramureșenilor cu boli grave care au cerut anul trecut să fie tratați în străinătate e dublu față de 2014

 Numărul maramureşenilor cu afecţiuni grave care au solicitat Casei de Asigurări de Sănătate formularul E112 pentru a beneficia de servicii medicale gratuite în afara ţării s-a dublat anul trecut faţă de 2014. Cele mai dese afecţiuni pentru care pacienţii maramureşeni solicită acest lucru sunt cele oncologice.

Printre ţările preferate de maramureşeni pentru tratament se numără Germania şi Austria.
"Ţările preferate de maramureşeni pentru acest formular sunt Germania, Austria şi Italia, dar avem şi solicitări pentru Franţa şi Belgia. Putem să spunem că de acest formular a beneficiat şi o persoană care a fost victimă a incendiului din Colectiv, un tânărcare, din informaţiile noastre, merge spre bine", a spus purtătorul de cuvânt al CAS Maramureş, Claudia Ganea.
Condiţia obligatorie  pentru a putea fi tratat în străinătate este ca pacientul să fie asigurat în sistemul de asigurări de sănătate din România şi să fie în evidenţa Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș. Ca acte este nevoie ca persoana în cauză să aibă un raport medical emis de un spital județean sau de o clinică universitară, oricare de pe teritoriul României. Din raportul medical trebuie să rezulte explicit că în perioada în care se solicită tratamentul în străinătate nicio unitate medicală din România nu poate să îl ofere.
"Pe lângă acest raport medical persoana mai trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate documente medicale din care rezultă afecţiunea propriu-zisă şi o confirmare din partea clinicii din străinătate, din care să rezulte în mod explicit că este primit pacientul în baza formularului E112, diagnosticul, perioada cât durează acel tratament şi data internării", a mai precizat Claudia Ganea.
În acest an, până în prezent, în judeţul Maramureş a fost depus un singur formular pentru tratament în străinătate pe cardiologie pediatrică, în Italia. În 2014 mai mult de jumătate din solicitările depuse de maramureşeni pentru tratament în afara ţării au fost pe cardiologie pediatrică.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.