Trafic rutier în condiţii de iarnă pe drumurile publice din Maramureş

Trafic rutier în condiţii de iarnă pe drumurile publice din Maramureş
Vremea a fost apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros. Pe arii extinse au căzut precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Cantitatea maximă de precipitaţii 14 l/mp la Copalnic. Vântul a suflat slab, la moderat. În zona montană înaltă a prezentat intensificări de până la 58 km/h viscolind zăpada.La munte a fost semnalată  ceaţa, care a fost asociată cu chiciură. Stratul de zăpadă măsura, aseară,  34 cm la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 1 grad Celsius şi 5 grade Celsius. 
Noaptea trecută echipaje ale Serviciului Poliţiei Rutiere au patrulat şi monitorizat traficul rutier pe Dealul Ştefăniţei, Dealul Huta-Certeze, Dealul Hera şi Pasul Prislop, în scopul de asigura buna desfăşurare a circulaţiei autovehiculelor.
 Participanţii aflaţi, la această oră, în trafic întâlnesc carosabil umed pe DN1C şi E58. În Pasul Gutâi, pe DN18, zăpada frământată depusă pe carosabil măsoară între 0-3 cm. Pe carosabilul DN18, la Sighetu Marmaţiei şi DN19, Dealul Huta Certeze, stratul de zăpadă frământată depus pe carosabil are între 0-4cm.La Petrova, pe DN18, zăpada frământată existentă pe carosabil are între 1-2 cm. Pe DN17C, la Vişeu de Sus şi Dealul Ştefăniţei stratul de zăpadă frământată ajunge până la 1 cm. Carosabilul sectorului DN18, la Borşa şi în Pasul Prislop este acoperit de un strat de zăpadă frământată, cu grosimea cuprinsă între 1-2 cm. DN18B Baia Mare-Târgu Lăpuş este umed. Ninge slab  acum în Baia Mare, Pasul Gutâi, la Sighetu Marmaţiei, petrova, Vişeu de Sus şi Borşa. Angajaţii societăţilor care întreţin şi asigură viabilitatea drumurilor judeţene pe timp de iarnă au acţionat cu 35 autoutilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 423 tone de material antiderapant. Se intervine şi acum pentru curăţarea zăpezii frământate de pe carosabil cu utilaje şi material antiderapant.                                           
A nins şi pe drumurile judeţene din zona localităţilor Cavnic,  Budeşti, Ocna Şugatag, Călineşti, Văleni şi Bârsana. Pe carosabilul DJ 184, în zona montană a oraşului Cavnic, dar şi pe DJ109F, stratul de zăpadă frământată depus pe carosabil măsoară între 3-4 cm. Carosabilul DJ185 Călineşti-Bârsana este acoperit de un strat de zăpadă frământată care măsoară până la 2 cm. Angajaţii societăţii care întreţine pe perioada de iarnă cele trei sectoare de drumuri judeţene au acţionat cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe  carosabil şi au răspândit 93 tone de material antiderapant. Se acţionează, la această oră, cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii frământate şi lărgirea arterelor de circulaţie. Pe acostamentul drumului DJ184 şi DJ109F, zăpadă măsoară până la 40 cm. Ninge acum abundent în zona montană a oraşului Cavnic şi la pârtiile de schi. Fulguieşte la Budeşti şi Ocna Şugatag.                     
A nins aseară şi pe celelalte sectoare de drumuri judeţene. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu 36 utilaje cu lamă pentru curăţarea zăpezii  frământate depuse pe carosabil  şi au fost utilizate 538 tone de material antiderapant. Pe  sectoarele de drumuri judeţene aflate în administrare şi întreţinere, carosabilul este umed, dar alternează cu porţiuni acoperite de un  strat de zăpadă frământată care măsoară între 1 şi 2 cm.                     
Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.                      
Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţ. Este imporatnt să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponările în cazul derapării autovehicului.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj.Reducerea vitezei se va face cu ajutorul frânei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborârea pantelor şi ieşirea din virajele strânse, fără să accelereze autovehiculele sau să apese frâna de picior. Schimbaţi trepta de viteză pentru a reduce viteza sau folosiţi frâna de motor. Dacă simţiţi că  nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile, într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi sau să perturbaţi traficul rutier şi asteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie material antiderapante.
METEO
Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -11 grade Celsius la Iezer; -4 grade Celsius la Cavnic, Borşa şi Leordina; -3 grade Celsius în Pasul Gutâi, Fereşti şi Ocna Şugatag; -2 grade Celsius  în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Petrova, Dragomireşti. Târgu Lăpuş, Călineşt şi Văleni; -1 grad Celsius la Vişeu de Sus şi Ardusat; 0 grade Celsius la Copalnic şi Săpânţa.
Vremea se va răci astăzi. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse va ninge. Vântul va sufla în general la moderat, însă va prezenta intensificări locale. La munte va prezent va sufla tare şi va viscoli ninsoarea.  Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 grade Celsius  şi 1 grad Celsius, iar cele minime între -8 grade Celsius şi -5 grade Celsius. Termometrele indică acum: -12 grade Celsius la Iezer;  -4 grade Celsius la Cavnic şi Sighetu Marmaţiei; -3 grade Celsius, în Pasul Gutâi, la Vişeu de Sus şi Borşa; -2 grade Celsius la Copalnic, Ocna Şugatag şi Târgu Lăpuş; -1 grad Celsius  în Baia Mare, la Fereşti  Petrova, Leordina, Dragomireşti, Ardusat şi Săpânţa.                                
HIDRO
Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost variabile, cu tendinţă de creştere. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Curge zăpadă îngheţată pe cursul râurilor Iza, Mara şi Suciu. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 90%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile, influenţate de cantitatea de precipitaţii. Stratul de zăpadă existent are grosimea: 38 cm la Cavnic; 30 cm la Izvoare; 25 cm la Şuior şi Băiuţ; 22 cm la Luhei; 20 cm la Buteasa; 18 cm la Moisei;  15 cm la Poienile de Sub Munte şi Poiana Borşa; 12 cm, la Ruscoa, Iza şi Răzoare; 11 cm pe Valea Vaserului; 10 cm la Târgu Lăpuş, Bistra şi Leordina; 8 cm la Săcel; 6 cm la Fereşti; 5 cm la Sighetu Marmaţiei, Leordina şi Copalnic; 4 cm la Suciu de Jos;  3 cm în Baia Mare şi Ardusat; 1 cm la Sălsig, Ulmeni şi Mara. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.