Temperaturi scăzute mâine şi miercuri dimineaţa în Maramureş

Temperaturi scăzute mâine şi miercuri dimineaţa în Maramureş

  Instituţia Prefectului-Judeţul  Maramureş a primit de la Centru Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologic. În adresă se menţionează că în dimineţile zilelelor de 10 şi 11 aprilie a.c., în judeţul Maramureş, pe arii extinse, temperaturile minime vor coborî sub limita de îngheţ şi vor fi condiţii meteorologice pentru brumă. . De asemenea, având în vedere situaţia semnalată şi temperaturile negative, există posibilitatea formării, în primele ore ale dimineţii, a poleiului pe carosabilul sectoarelor de drumuri publice din judeţ. În acest context, s-a solicitat societăţilor de drumuri asigurarea desfăşurării traficului rutier pe sectoarele de drumuri naţionale şi judeţene. 
                   Conducătorii autovehiculelor care întâlnesc polei pe carosabil li se recomandă să circule preventiv, mai ales că marea majoritate a acestora sunt echipate cu anvelope de vară. Şoferii trebuie  să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponările în cazul derapării autovehicului. La plecarea de pe loc este bine să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul. Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj.Reducerea vitezei se va face cu ajutorul franei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor. Nu acceleraţi la ieşirea din virajele strânse în pasurile montane. Dacă aţi fost surprinşi de formarea poleiului în timp ce sunteti în trafic şi simţiţi că  nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile.
                       Factori de risc pe drumurile cu polei îl reprezintă: scăderea aderenţei şi creşterea semnificativă a spaţiului de frânare; se diminuează stabilitatea transversală şi longitudinală a autovehiculului; există posibilitatea intrării în derapaj în orice moment, atât la frânare cât şi la accelerare; imposibilitatea controlului direcţiei în cazul apăsării simultane a pedalei de ambreiaj şi frână; intrarea în derapaj la orice bruscare a volanului; virajele sunt greu de controlat; pietonii se deplaseaza greoi, existând pericolul să alunece şi să cadî în faţa autovehiculelor; plecări dificile de pe loc sau uneori chiar imposibilitatea plecării de pe loc.Conducerea pe polei este deosebit de riscantă şi necesită îndemânare în manevrarea autovehiculului. Pe polei conducătorul auto trebuie să folosească rar pedala de frână.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.