Temperaturi polare în Maramureş

Temperaturi polare în Maramureş

Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -21 grade Celsius la Târgu Lăpuş, Petrova şi Copalnic; -17 grade Celsius la Dragomireşti; -16 grade Celsius la Borşa şi Leordina; -15 grade Celsius Sighetu Marmaţiei şi Fereşti; -14 grade Celsius la Cavnic; -13 grade Celsius în Baia Mare şi Pasul Gutâi ; -12 grade Celsius la Iezer şi Săpânţa; -10 grade Celsius  la Ocna Şugatag, Călineşti şi Văleni; -9 grade Celsius la Vişeu de Sus.    

            
Vremea va fi astăzi, în judeţ, deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi variabil.  Vântul va sufla în general slab, la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 grade Celsius  şi  0 grade Celsius, iar cele minime între -17 grade Celsius şi -14 grade Celsius. În depresiuni temperaturile pot ajunge până la valoarea de -25 grade Celsius. În zonele joase se va semnala ceaţă, care va fi asociată cu depunere de chiciură. Meteorologii au prognozat că şi în această noapte vor fi temperaturi extreme negative în zona Târgu Lăpuş. Temperatura aerului va scădea sub valoarea de minus 20 grade Celsius. Este a doua noapte consecutiv cu valori extreme negative la Târgu Lăpuş, iar potrivit OUG 99/2000 care face referire la protecţia persoanelor încadrate în muncă  angajatorii sunt obligaţi ca în perioada cu temperaturi negative extreme să asigure salariaţilor măsuri pentru asigurarea condiţiilor micloclimaterice la locul de muncă. Acestea vor fi stabilite de către angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:distribuirea de ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; asigurarea echipamentului individual de protecţie. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă, în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, dupa posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
              Termometrele indică acum: -22 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -21 grade Celsius la Petrova şi Copalnic; -17 grade Celsius la Borşa; -16 la Dragomireşti şi Leordina; -15 grade Celsius în Sighetu Marmaţiei şi Fereşti; -14 grade Celsius la Cevnic;  -13 grade Celsius la Iezer; -12 grade Celsius  în Pasul Gutâi; -11 grade Celsius în Baia Mare şi la Ardusat; -10 grade Celsius la Ocna Şugatag, Călineşti  şi Văleni. Comitetul judeţean de iarnă recomandă locuitorilor să nu expună la frig şi să evite şederea îndelungată afară. Dacă sunt nevoiţi să o facă atunci trebuie  să se îmbrace adecvat şi să nu iasă din casă fără mănuşi, căciula, fular şi şosete groase (din bumbac sau lână). Încălţămintea trebuie să aibă talpa groasă şi să fie bine căptuşită.O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sănătate şi degerături ale mâinilor şi picioarelor în aceasta perioadă.O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sănătate şi degerături ale mâinilor şi picioarelor în aceasta perioadă. Persoanele cu  afecţiuni cardio-respiratorii reprezintă o altă categorie care trebuie să se ferească de ger. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degerături, hipotermii sau boli respiratorii. Evitaţi consumul de băuturi alcoolice. Alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creşterea circulaţiei la nivelul pielii şi pierderea căldurii extrem de rapid.
                     Cursa aeriană de pasageri a decolat fără întârziere, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Angajaţii aeroportului au efectuat lucrări de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor. Pista este curată şi uscată, iar vizibilitatea este bună în zonă. Temperatura aerului indică valoarea de -14 grade Celsius.           

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.