Video | Tema principală a conferinței de presă susținută de Alina Ghorghiu la Baia Mare a fost lupta împotriva consumului și traficului de droguri

Alina Ghorghiu, ministrul justiției se află în vizită de lucru în Maramureș, vineri, 10 noiembrie a susținut o conferință de presă în prezența președintelui Consiliului Județean maramureș, Ionel Bogdan, deputatul PNL Maramureș, Călin Bota, senatorul PNL de Maramureș, Cristian Niculescu-Țâgârlaș și Rudolf Stauder, prefectul Județului Maramureș.

Tema principală a fost lupta împotriva traficului și consumului de droguri, în acest sens se vor înființa centre regionale de dezintoxicare pentru dependenții de droguri, centre de educație în penitenciare, Registrul traficanților de droguri și Dosarul electronic național, dar s-a discutat și despre digitalizarea Oficiului Național al Registrului Comerțului.

PNL a depus o lege privind înființarea unor centre de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri în fiecare regiune, unul dintre cele 8 centre va fi construit în Maramureș.

Alina Ghorghiu a subliniat importanța elaborării unei legi mai severe pentru traficanții de droguri:” trebuie să ne concentrăm pe traficanții de droguri, care trebuie să suporte legi mai severe, aceste legi se află deja în parlament, în procedură parlamentară”.

Deoarece sunt foarte mulți dependenți de droguri, în penitenciarele din România se vor înființa centre educative pentru minori și de detenție pentru tratarea, recuperarea, reabilitarea și inserția persoanelor dependente de substanțe psihoactive, care să asigure vindecarea completă a persoanelor dependente.

Alina Ghorghiu a vorbit despre importanța Registrului traficanților de droguri, care va fi pe modelul Registrului agresorilor sexuali, care a ajuns la ora actuală la 65.000 de persoane.

Odată cu intrarea în vigoare a proiectului Legea 2 Mai, traficanții de droguri de mare risc nu vor mai putea să obțină suspendarea executării pedepsei.

Digitalizarea Oficiului Național al Registrului Comerțului se va finaliza la sfârșitul acestui an prin implementarea unui sistem electronic integrat. ”Obiectivul proeictului este ca toate serviciile publice ONRC să aibă mecanisme online integrale”, a spus Alina Ghorghiu.

Pentru eficientizarea actului de justiție în România, Dosarul electronic național va cuprinde nu doar dosarul de insolvență, va intra și partea gestionată de Poliția Română.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș a vorbit despre acțiunile demarate pentru combaterea consumului de droguri. Pe lângă achiziționarea a 4 drug testere, a fost demarată și o acțiune în 30 de școli din județ în colaborare cu actorii teatrului Municipal Baia Mare, dar și cu un personaj real, care vor discuta cu elevii și părinții.
Cred că educația joacă un rol important, și exemplele joacă un rol și mai important”, a spus Ionel Bogdan. Anul viitor acțiunea se va continua până la acoperirea tuturor unităților de învățământ din Maramureș.

Alina Ghorghiu, după o întâlnire cu avocații din Maramureș, la care a luat parte și președintele CSM, Daniel Grădinaru, ministrul va fi sâmbăta, 11 noiembrie la Judecătoria Sighetu Marmației.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.